Fontos dolgot közöltek a gazdálkodási naplóról: ez sokaknak segíthet

agrarszektor.hu2024. augusztus 15. 17:27

A Nébih szakemberei az elektronikus gazdálkodási napló rendszerben (eGN) jelenleg két nagy fejlesztésen is dolgoznak, melyek a 2024-es Egységes Kérelemmel (EK) való rendszeres adatkapcsolat, szinkronizálás megvalósítását, valamint a naptári évre történő átállást teszik lehetővé.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arról tájékoztatta a gazdálkodókat, hogy az EK-val történő szinkronizálás lehetősége idén is elérhető lesz. Előremutató változás, hogy a jövőben nem csupán egyszeri adatfeltöltés fog történni, hanem az EK-ban rögzített változások ütemezett lekövetésére is sor fog kerülni az eGN-ben. Az EK-ban rögzített táblák eGN-be való betöltésére az idei évben várhatóan ősszel nyílik majd lehetőség, melynek időpontjáról a hivatal tájékoztatni fogja a gazdálkodókat - írta meg a Nébih.

Ez a változás egyaránt érinti az úgynevezett örökített (jelenleg igen korlátozottan módosítható), valamint az évek közötti másolással és az új termőhelyként felvett táblákat is. Újdonság, hogy a már rögzített műveletek esetén a szinkronizálási funkció által a művelettel érintett területet csoportosan, automatikusan az EK táblával szinkronizált mérethez lehet majd igazítani, amennyiben a művelettel érintett terület a tábla teljes területe. Ez a fejlesztés szintén ahhoz járul hozzá, hogy az EK felületen leadott információk teljes egészében megegyezzenek az eGN-ben tárolt adatokkal.

A szinkronizálás mellett folyamatban van a naptári évre történő átállás előkészítése is. A fejlesztés jóvoltából a gazdálkodóknak idén nem kell megnyitniuk a következő évi naplót. Szükséges teendőjük viszont, hogy a betakarítást követően fel kell venniük a 2024-es naplóba a jövő évi főnövény hasznosítását. (Ehhez kell rögzíteniük az idei évben végzett talajelőkészítési munkákat is.) Kiemelten fontos annak jelölése, hogy következő évi kultúráról van szó. A jelenleg fejlesztés alatt álló új funkciónak köszönhetően ugyanis a következő évinek jelölt hasznosításokat (kultúrákat) a rendszer automatikusan át fogja emelni a majd januárban nyitható 2025-ös naplóba. Ezen az elven fog működni a naptári éven átnyúló másodvetések kezelése is.

A rendszert érintő nagyobb fejlesztések mellett a szakembereknek köszönhetően a hasznosítások módosíthatósága is lehetővé válik: így a hasznosítások változtathatóak lesznek egészen a vetésművelet rögzítéséig.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
fejlesztés, nébih, gazdálkodási-napló, adatszolgáltatás, egységes-kérelem, másodvetés, elektronikus, adategyeztetés, elektronikus-ügyintézés,