Már alig veszik a gazdák ezeket a gépeket: pedig régen kapkodtak értük

agrarszektor.hu2024. augusztus 15. 13:34

Az amerikai gépgyártó John Deere, versenytársaihoz, az Agco és a CNH Industrial vállalatokhoz hasonlóan, a mezőgazdasági gépek iránti kereslet csökkenését tapasztalta. Az előzetes iparági várakozások szerint akár 15-25 százalékkal is alacsonyabb lehet a gyártók idei forgalma.

Nemcsak Magyarországon, de világszerte csökken a kereslet a mezőgazdasági gépek iránt. Mint a John Deere, mind pedig a nagy versenytársai, az Agco és a CNH Industrial is erős keresletcsökkenést tapasztalt az elmúlt hónapok során - írta meg a Future Farming. Mint írták, az Agco-tól és a CNH Industrial-tól eltérően a John Deere nem szabványos pénzügyi év szerint működik. Ez azt jelenti, hogy a John Deere pénzügyi éve október 31-én ér véget, féléves eredményeit pedig már májusban közzétették.

A John Deere féléves (októbertől áprilisig tartó) eredményei azonban mintegy 9%-kal elmaradnak a 2023-as év azonos időszakához képest. Ebben az időszakban a John Deere 27,4 milliárd dollár (körülbelül 25,1 milliárd euró) értékben értékesített berendezéseket és szolgáltatásokat. Ebből 11,4 milliárd dollár (10,5 milliárd euró) a mezőgazdasági gépek üzletág és a hozzá kapcsolódó precíziós mezőgazdasági üzletág részesedése. Ennek a divíziónak az eredménye azonban 12%-kal marad el a 2023-as év azonos időszakától.

Nemcsak a John Deere forgalma esett vissza

A CNH Industrial 10,3 milliárd dollár (9,4 milliárd euró) bevételt ért el 2024 első hat hónapjában, ami 13%-kal marad el az előző év azonos időszakától. Elsősorban a CNH Industrial mezőgazdasági üzletága - amely egyben a vállalat legnagyobb üzletága is - felelős a bevételcsökkenésért. Ennek az üzletágnak a féléves bevétele 17%-kal volt alacsonyabb, mint 2023-ban (7,29 milliárd dollár, avagy 6,67 milliárd euró). Az építőipari és földmunkagépeket magába foglaló üzletág 14%-os csökkenést jelent 2023-hoz képest (1,65 milliárd dollár, vagyis 1,51 milliárd euró). A CNH Industrial arra számít, hogy a mezőgazdasági gépek és építőipari berendezések globális piaca az év második felében tovább fog zsugorodni. Ennek következtében az éves bevétel várhatóan 15-20%-kal lesz alacsonyabb, mint 2023-ban.

2024 első hat hónapjában az Agco csoport 6,2 milliárd dollár (5,7 milliárd euró) értékben értékesített gépeket és szolgáltatásokat, ami 13,7%-kal kevesebb, mint 2023 első félévében. Az Agco csoport, amely olyan márkák tulajdonosa, mint a Fendt, a Massey Ferguson és a Valtra, az idei év első hat hónapjában 6,2 milliárd dollár (átszámítva 5,7 milliárd euró) árbevételt ért el. Ez 13,7%-kal kevesebb, mint 2023 azonos időszakában. Az Agco szerint a három legnagyobb piacon átlagosan 8%-kal csökkent az új traktorok iránti kereslet.

Akár 25 százalékkal is csökkenhet a gyártók idei bevétele

Az Agco és a CNH Industrialhoz hasonlóan a John Deere is kevesebb gép eladására számít az elkövetkező időszakban. A John Deere arra számít, hogy a pénzügyi évet alacsonyabb éves árbevétellel zárja. Az építőipari és erdészeti részleg várhatóan 5-10%-kal alacsonyabb bevételt ér el. A mezőgazdasági gépek és precíziós mezőgazdaság üzletág éves bevétele várhatóan 20-25%-kal lesz alacsonyabb, akárcsak a kert- és parkberendezések üzletágé.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csökkenés, massey-ferguson, new-holland, mezőgazdasági-gép, valtra, fendt, mezőgépgyártás, bevételcsökkenés, gépforgalom, visszaesés, gépforgalmazás, mezőgépgyártó, john deere,