Nagy segítséget kapnak most ezek a gazdák itthon: ezzel mindenki jól járhat

agrarszektor.hu2024. augusztus 15. 11:29

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) megalkotott egy dokumentumot, melyben azt igyekezett bemutatni, hogy a növekvő népesség ellátása mellett miként lehet az állattenyésztés fenntarthatóbb. Ezt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) lefordította magyar nyelvre, és ingyenesen elérhetővé tette a hazai állattartók és minden érdeklődő számára.

Az Állategészségügyi Világszervezet megalkotott egy előremutató dokumentumot, melyben az általános elvárásokon túl igyekszik irányt mutatni annak elérésében, hogy a növekvő népesség ellátása mellett miként lehet az állattenyésztés fenntarthatóbb - írta meg a NAK. Miközben előtérbe helyezi az állategészségügyi szempontok mentén történő gondolkodás fontosságát és az állatjólétet, nem feledkezik meg az élelmezésbiztonság megtartásáról és a vidéken, vagy szegényebb régiókban élő lakosság megélhetéséről sem. Kiderül belőle, hogy az egészséges állatok termelékenysége mennyivel magasabb, miközben az állatbetegségek elkerülésére tett intézkedések hogyan csökkentik a környezeti lábnyomot. Az Agrárkamara fontosnak tartja, hogy minden lehetőséget megragadjon annak érdekében, hogy megmutassa a gazdasági állatok tartásával kapcsolatos jó gyakorlatokat és pozitív hozadékokat.

A NAK úgy hiszi, hogy ha az ember képes bemutatni a termelésben részt vevő állatok jólétéről való gondoskodást, akkor a fogyasztók bizalommal fognak fordulni az iparág felé és többet szeretnének majd tudni például az állatok jelentőségéről azoknak a területeknek a hasznosításában, amelyek másként élelmiszer termelésére nem alkalmasak. Emellett megismerik majd ezek fontosságát a humán élelmiszer termelésekor keletkező melléktermékek hasznosításában, és még további számos előnyét a létezésüknek. A józan és kíméletes állattenyésztési rendszerek kialakítása előfeltétele az ágazat pozitív társadalmi megítélésének, azon gyakorlatok elterjedésének, melyek nem csak az állat szempontjából, hanem a társadalmi-gazdasági értelemben vett jóléti szükségleteket is kielégítik a negatív környezeti és egészségügyi hatások minimalizálása mellett. Az eredeti dokumentum angol nyelven ezen a linken érhető el, a magyar fordítás pedig megtalálható a NAK kiadványai között.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
állattenyésztés, fenntartható, állattartás, fenntarthatóság, kiadvány, állategészségügy, állatjólét, nak, állatok, ingyenes, állategészség, fenntartható-élelmezés,