Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.16. péntek

agrarszektor.hu2024. augusztus 16. 07:45

A helyenként megvastagodó fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett sok napsütés várható - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.08.16.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.08.16.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.08.16.) napon.

2024.08.16. péntek: A helyenként megvastagodó fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett sok napsütés várható. Nagyobb eséllyel Sopron térségében és az északkeleti tájakon néhol lehet zápor, zivatar. Az északnyugati szél napközben olykor megélénkülhet, zivatarokat erős, viharos széllökés is kísérheti.

A csúcsérték 32 és 39 fok között várható.
Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire, különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására.

A következő napon várható időjárás

2024.08.17 szombat: Sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Néhol előfordulhat zápor, zivatar. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, zivatar térségében azonban lehetnek erős, esetleg viharos lökések. Délután 33, 40 fok valószínű.

Friss híreink:

Sorra mondanak le a magyarok erről a traktorról: mi történik itt?

2024 júliusában a magyar gazdák 25,4 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2022 hetedik hónapjához képest azonban 64,7 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka júliusban a Claas volt, amelyből 30-at adtak el a hónapban, a második helyen a John Deere végzett, abból 24 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Solis, a negyedik a New Holland, az ötödik pedig a Kubota volt az év hetedik hónapjában. Egy két hónapos lecsúszás után áprilisban ismét a lista élére került a John Deere, ám májusban újra kilökték az élről, ahova úgy tűnik még most sem sikerült visszatalálni.

A számok nem hazudnak: egyre kevesebb ilyen földterület van itthon

Sokat drágult az élet Magyarországon az elmúlt években, és ez alól az agrárium sem kivétel. A földárak egyenesen kilőttek, amit jól mutat az is, hogy 2023-ban kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára. Beszédes adat az is, hogy tavaly mintegy 29 százalékkal kevesebb tranzakció keretében 3 százalékkal kisebb termőföld-terület cserélt gazdát, mint 2022-ben. Egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld 2023-ra összességében már átlagosan 3,6-szorosára növelte árát.

Komoly neveket díjaztak: ők lettek az agrárium legjobbjai 2022-ben

2024-ben lesz tizedik éve, hogy az év legfontosabb agráreseményén, a siófoki Portfolio Agrárszektor Konferencián kiosztjuk a Portfolio Agrárdíjakat, amellyel a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket díjazzuk. Első alkalommal 2015-ben ítéltünk oda díjakat, ezt követően pedig már minden évben, így 2022-ben is átadtuk őket, akkor kilenc kategóriában választotta ki az év legjobbjait a tíz tagból álló szakmai zsűri. Az idei jubileumi díjkiosztó kapcsán most összegyűjtöttük, kik is nyerték 2022-ben a Portfolio Agrárdíjakat.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Vallott a szakértő: az ingatlanosok 80 százaléka alkalmatlan a munkára, így ismerheted fel a kóklereket

Kaputelefonnal befotózni és feltölteni egy hirdetési portálra? Ezt én is tudom." Akár ez is lehetne 2024-ben a sztereotípiák övezte ingatlanos szakma jelmondata. De tényleg csak ennyiről szólna az ingatlan-biznisz? Ha igazán mélyre akarunk ásni a témában, akkor a terület "nagy halait" érdemes kérdeznünk. Szűcs Attila, az Ingatlanpáholy tulajdonosa, ingatlanszakértő szerint komoly menetelésre számíthatunk 2025-ig, viszont az AI térhódításával kemény munka lehet a talpon maradás. Három részes interjúsorozatunk első cikkében a Kalmárok podcast műsorvezetőjével az aktuális trendekről és a szakmai kulisszatitkairól beszélgettünk. Ha bővebben is érdekel a téma, akkor pedig szeptember 18-án a Raddison Blu Béke Hotelben a helyed a Portfolio, a Pénzcentrum, és a Kalmárok közös szervezésében megvalósuló REA 2024 SUMMIT Powered by Pénzcentrum eseményén, ahol ott lesz a hazai ingatlanközvetítői szektor színe-java. 

Kipróbáltuk a legendás Biri néni 100 éves receptjét: most is zseniális!

A magyar gasztrotörténelem számos kiváló szakáccsal és szakácsnővel büszkélkedik, akik, habár már rég nincsenek közöttünk, munkásságuk meghatározó jelentőséggel bírt kulináris ízlésünk alakulása során. Korábban már megismerkedtünk Simai Kristóf receptgyűjtő szerzetesünk műveivel, megkóstoltuk a világhírű palacsintát Gundel Károly eredeti receptje alapján és elkészítettük Rézi néni egyik legkülönlegesebb levesét is. Ezúttal száz évet utazunk vissza az időben és górcső alá vesszük az erdélyi magyar konyha egyik legnagyobb alakjának, Biri néninek a munkásságát.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,