Idegen állatfajok jelentek meg a hazai vizekben: ebből még nagy baj lehet

agrarszektor.hu2024. augusztus 16. 15:29

Az elmúlt évtizedekben számos inváziós faj jelent meg és kezdett el terjedni Magyarország vizeiben. Közülük is kiemelten nagy kockázatot jelent az amurgéb (Perccottus glenii) és a márványrák (Procambarus virginalis) a nagyméretű gerinctelenekre, valamint a hal- és kétéltűközösségekre.

Amurgébet és márványrákot is találtak a Magyar Haltani Társaság szakemberei a Rákos-patak vízrendszerében. Mint ismeretes, a Rákos-patak Pest vármegye egyik leginkább szabályozott vízfolyása. Számos településen halad át, és emellett több tórendszert alakítottak ki a fő és mellékágain - olvasható a Magyar Haltani Társaság oldalán. Gödöllő és Isaszeg között a Rákos-patak völgyében található a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK) vagyonkezelésében lévő tórendszer, ahol a bérlő horgászegyesületek tevékenysége mellett az NBGK több őshonos halfaj génmegőrzését is végzi, illetve a jövőben védett halfajok megőrzését is tervezi. Ezért is jelent nagy kockázatot bármilyen inváziós faj megjelenése a Rákos-patak felső vízrendszerében.

Az intézmény munkatársai 2022. augusztus 12-én a törpeharcsavarsák ellenőrzése során egy felnőtt hím amurgébet azonosítottak a Kis-Rákos-patak torkolata feletti tóban. Ezt követően a 2023. november 2-án végzett lehalászás alkalmával egy felnőtt márványrákot találtak a fogásban. A két inváziós faj észlelése jelentős kockázatot jelent, mivel számos lápi halfaj megőrzése szempontjából a központ vízterülete és a Szada határában található tórendszer is kiemelt jelentőséggel bír. A Magyar Haltani Társaság úgy látja, hogy az eredmények alapján sajnos folyamatosan számolni kell az amurgéb és a márványrák megjelenésével azokban a vízrendszerekben, melyeket urbanizációs hatások érnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
folyó, magyar-haltani-társaság, élőhely, élővilág, halfaj, rák, vízrendszer, invazív, invazív faj,