Meglepő hírek érkeztek a magyar tavakról: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu2024. augusztus 16. 10:34

Teljesen rendben van a Balaton és a Velencei-tó vízszintje, mindkettő olyan ütemben csökken, ahogy az egy átlagos száraz, meleg nyáron lenni szokott - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. A hosszan tartó kánikula miatt a szakemberek jelenleg a vízminőség alakulásást figyelik kiemelten. 

Az aszály és a kánikula ellenére sincs probléma nagy tavaink vízszintjével - mondta Siklós Gabriella. Kifejtette: nem évek, évtizedek, hanem nagyon régóta, minden nyáron ugyanaz történik mind a Balaton, mind pedig a Velencei-tó vízállásával: a nyaralási szezonban, tehát június 1. és augusztus 31. között a Balaton mintegy 20-40 centimétert apad, a Velencei-tó akár még többel is. Ehhez nem is kell, hogy ennyire szélsőséges forróság legyen, elég egy átlagosan meleg, száraz nyár, akkor is ennyit csökkennek a vízállások - olvasható az Infostart oldalán.

Az idei év a Balaton és a Velencei-tó esetében is ideális vízállásokról indult. A Balaton 119 centiméter volt, a Velencei-tó pedig több év után 141 centiméter. A szóvivő elmondása szerint a vízminőséget a nagy meleg egyelőre nem befolyásolja.

Most a vízügyes kollégák már nagyon fokozottan figyelnek, mert egy ilyen hosszú, nagyon meleg és száraz időszak már előfordulhat, hogy oxigénhiányos állapot lép fel bármelyik nagy tónál. Szerencsére erre most még egyelőre nem került sor. Tavaly például a Velencei-tavon kellett levegőztető berendezéseket bevetnünk

- fogalmazott.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
aszály, balaton, kánikula, velencei-tó, meleg, probléma, száraz, melegedés, vízminőség,