Nagy a baj a magyar halágazatban: már a termelők is tehetetlenek

agrarszektor.hu2024. augusztus 16. 09:47

Az extrém időjárási körülmények között a szokásosnál nagyobb arányú a nyári, oxigénhiányból, iszapgáz-felszabadulásból, illetve a halevő ragadozók kártételéből adódó halpusztulás. A halászok helyzetét tovább rontja, hogy újra visszaesőben a halfogyasztás.

A nagy forróság miatt brutális oxigénhiány alakult ki, és kóros iszapgáz (kénhidrogén és ammónia) szabadult fel a halastavakban. A víz hőmérséklete a felső rétegben hetek óta 30 Celsius-fok körüli, a párolgás pedig naponta két centiméter – jellemezte a tógazdaságokban kialakult helyzetet a Világgazdaságnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) szóvivője, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója. 

A vízhiány miatti halpusztulások most számos gazdaságot érintenek, ennek mértékét azonban csak szeptember végén látják, de az már most biztos, hogy ennek mértéke jelentősebb, mint egy normál évben.  A Dunántúlon már korlátozták a halastavak feltöltéséhez szükséges vízhez való hozzájutást.A tározók kiürültek, és a szakember szerint hosszútávú vízgazdálkodási politikára lenne szükség.

Egy főre vetítve Európában Magyarországon van a legtöbb víz, mégis kiszáradunk, mert még annak is egy része kifolyik az országból, ami csapadék formájában esik

– mondta.

Csökkenő halfogyasztás

Az elmúlt években a halfogyasztás növekedéséről lehetett beszélni, a halászok most annak is örülnének, ha nem csökkenne a fogyasztás, illetve az itthon eladott mennyiség. A jelek mindenesetre arra utalnak, hogy visszaesett a kereslet. A kereskedők is lényegesen kevesebbet vásárolnak és az is észrevehető, hogy a fogyasztók a drágább termékekről olcsóbbra váltanak.

Az, hogy Magyarországon ilyen kevés halat esznek, már népegészségügyi problémának is tekinthető

– mondta Lévai Ferenc.

A kereslet csökkenése meglátszik a ponty árain is.  A szakember szerint még sosem volt olyan, hogy nyár közepén lefelé menjenek a pontyárak, idén pedig így történt. Ennek ellenére a tavalyi karácsonyi szezon jól sikerült. Az idén lényegesen jobb lett a haltermés a tavalyinál, a halászok le is vitték a tóparti árakat, ezt azonban a kereskedők nem adták tovább a bolti árakban. Az idén bekövetkezett folyamatok miatta a szokásos, 15-16 ezer tonnás piacképes mennyiséggel szemben a magyar haltermelés 20-30 százalékkal kevesebb lesz.

Még mindig a ponty a sláger

Az AKI adatai szerint 2023-ban 19 673 tonna volt a tógazdasági haltermelés volumene, ez 7,3 százalékkal kevesebb, mint a 2022-ben. A halhústermelés 82 százalékát a ponty tette ki 2023-ban. Tavaly a tógazdaságok területe 24 ezer hektár volt. 2023-ban az export 10,4 milliárd forint értékű volt, az import pedig 52,3 milliárd forintra volt tehető.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
aszály, vízgazdálkodás, ponty, halászat, víz, magyar, halfogyasztás, haltermelés, vízhiány, oxigénhiány, forróság,