Tombol a gyilkos kór az USA-ban: szigorúbb fellépést sürgetnek a szakértők

agrarszektor.hu2024. augusztus 16. 09:01

Az eddig hittnél sokkal nagyobb mértékű lehet az Amerikai Egyesült Államokban tomboló, főként a tejelő szarvasmarha-állományokat érintő madárinfluenza-járvány. A hivatalos adatok szerint a gazdák nem szívesen vizsgáltatják meg az állataikat, és nem kockáztatják meg az esetleges pozitív eredmény gazdasági következményeit.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) idén március óta 13 államban mintegy 190 tejelő állományában mutatta ki a madárinfluenzát. A vírus madarakról a tehenekre való átterjedése felerősítette az aggodalmakat, hogy a vírus alkalmazkodhat az emberek közötti terjedéshez. A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a korlátozott felügyelet gyengítheti az Egyesült Államok képességét arra, hogy reagáljon a további emberi terjedésre - írta meg a Reuters. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint idén tizenhárom tejgazdaság és baromfitelep dolgozója fertőződött már meg madárinfluenzával.

De mi a helyzet a vírus kezelésével? Hogyan védekeznek, és nyomon követik-e a madárinfluenza terjedését a tejelő szarvasmarhák körében? A portál ennek járt utána. Mint írták, három állam állatorvosokkal és gazdákkal szorosan együttműködő állategészségügyi és humán-egészségügyi szakértői szerint a kormányzat által közölt adatok valószínűleg alulbecsülik a járvány nagyságát, mivel a gazdák félnek a pozitív tesztek okozta gazdasági nehézségektől, beleértve azt is, hogy hetekig nem adhatják el a tejet vagy a szarvasmarhákat.

Óriási dilemmában vannak az amerikai gazdák

Az már ismert, hogy a vírus csökkenti a szarvasmarhák tejtermelését. Az Egyesült Államok, amely az Európai Unió után a világ második legnagyobb sajttermelője, az egyetlen olyan ország, ahol a teheneknél ismert a fertőzés. Joe Armstrong, a Minnesotai Egyetem állatorvosa és szarvasmarha-szakértője elmondta, hogy bár kilenc hivatalos pozitív eredményük van, sokkal, több olyan gazdaság van, amely érintett vagy fertőzött, de nem vizsgálták meg az állományokat.

Minnesotában az esetszámok akár háromszor-ötször is magasabbak lehetnek

- mondta Joe Armstrong.

Az USDA szóvivője elmondta, hogy az ügynökség azzal ösztönözte a vizsgálatokat, hogy április óta negatív teszteket követel meg az államhatáron túlra szállított tehenektől, és önkéntes programot kínál a gazdák tejkészleteinek heti vizsgálatára. Az ügynökség adatai szerint az országosan nagyjából 24 ezer tejet értékesítő gazdaságból mindössze 24(!) tejelő állomány vesz részt ebben a programban. A szakértők szerint a gazdák azért vonakodtak a teszteléstől, mert nem hitték, hogy a vírus komoly aggodalomra ad okot, vagy mert a tesztelésre vonatkozó kormányzati ösztönzők nem ellensúlyozták a várható veszteségeket.

A coloradói gazdálkodó, Terry Dye elmondta, hogy két tejgazdasága is megfertőződött a nyáron, és nem értesítette az államot, mert magánúton akarta kezelni az ügyet. Az állami mezőgazdasági tisztviselők végül értesültek a fertőzésekről, és karanténba helyezték az állatait - közölte, hozzátéve, hogy „néha kényelmesebb nem tudni”.

Az USDA felajánlotta, hogy a fertőzött állatokkal rendelkező gazdáknak kártalanítja az állatorvosi ellátást és a kiesett tejtermelés 90%-át. Ezek után 47 gazdaság jelentkezett az ügynökségnél a pénzügyi támogatására, bár ez a szám magában foglalja a fertőzéssel nem rendelkező szarvasmarha telepeket is, amelyek a biológiai védekezés költségeihez kérnek támogatást. Az USDA a tehenektől származó nyers tejet vizsgálja, hogy azonosítani tudja a vírust az állományokban. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) külön tesztelte a kereskedelmi tejkészleteket, és azt állítja, hogy a pasztőrözés elpusztítja a vírust, így a tej biztonságosan fogyasztható.

Szigorúbb tesztelésre lenne szükség

A szakértők - állatorvosok és egészségügyi szakértők - szerint a vírus terjedésének jobb nyomon követésének módja lenne, ha több állam tenné kötelezővé a nyerstej vizsgálatát, vagy ha magasabb kártérítést fizetnek a gazdáknak. Michigan és Colorado agresszív megközelítést alkalmazott a szarvasmarhák madárinfluenzájának megfékezésére, bár a szakértők szerint ott még mindig előfordulnak olyan esetek, amelyeket nem vesznek észre. Phil Durst, a Michigani Állami Egyetem oktatója, aki beszélt olyan gazdákkal, akiknek a csordái megfertőződtek a vírussal, azt mondta, hogy Michigan 27 pozitív állománya valószínűleg legalább egyharmaddal alul van számolva. Jenna Guthmiller, a Coloradói Egyetem immunológia professzorának docense, aki a vírust tanulmányozta, azt mondta, hogy Colorado 63 pozitív állományánál valószínűleg szintén jóval magasabb a tényleges esetek száma.

Amint jobban megértjük a járvány kiterjedését és mértékét, intézkedéseket hozhatunk a további terjedés mérséklésére

- mondta Maggie Baldwin, Colorado állam állatorvosa.

Nem akarnak tesztelni, mert félnek a következményektől

Vannak olyan, a helyzetre rálátó, ám személyazonosságukat megőrizni kívánó források, akik szerint egyes gazdák azért nem végeznek vizsgálatokat, mert nem bíznak a kormánytisztviselőkben vagy a madárinfluenza szarvasmarhákra és emberekre gyakorolt kockázatáról szóló információkban. Ez kelet-kansasi tejtermelő szerint rengeteg olyan gazda van, aki egyszerűen nem hisz a betegségben. Oklahomában volt például egy tejüzem, amely áprilisban fertőzésre gyanakodott, de az állam szerint júliusig nem küldte be a tárolt tejmintákat az USDA-nak vizsgálatra. Az állomány már felépült, mire a vizsgálatok megerősítették a járvány kitörését, és Oklahoma állam szerint nem jelentettek más megbetegedést.

A régi mondás szerint a láz ellenszere az, hogy ne mérjünk lázat. Tehát, ha nem tesztelünk, akkor nem vagyunk pozitívak

- mondta Mark Hardesty, egy ohiói tejelő szarvasmarha-állatorvos.

Wisconsin, a második számú tejtermelő és a legnagyobb sajttermelő állam, nem jelentett egyetlen madárinfluenzás megbetegedést sem szarvasmarháknál. Keith Poulsen, a Wisconsini Állatorvosi Diagnosztikai Laboratórium igazgatója szerint a tejtermelők valószínűleg akkor sem végeznének vizsgálatot, ha gyanítanák, hogy az állományukban tünetek jelentkeznek. Szerinte ugyanis a gazdák úgy gondolkodnak, hogy

még mindig olcsóbb, ha csak átesnek egy állományban a vírus kitörésén, de az állatok úgyis felépülnek belőle, és a dolgok mennek tovább a megszokott kerékvágásban.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
állattenyésztés, usda, madárinfluenza, amerikai-egyesült-Államok, vírus, állategészségügy, gazdák, tejelőtehén, fertőzött, tejelő-tehén, járványkitörés, járványhelyzet, tejelőszarvasmarha-telep,