Van megoldás a magyar földek súlyos gondjára, mégsem élnek vele a gazdák

agrarszektor.hu2024. augusztus 16. 18:33

Felmelegedés, csapadékhiány, időjárási szélsőségek – ismerős, sőt már megtapasztalt kifejezések a klímaváltozás kapcsán. A központi megoldási javaslatokon, támogatásokon túl óhatatlanul felmerül az egyéni alkalmazkodás szükségessége annak érdekében, hogy az egyes gazdaságok gazdaságosan, klímaadaptáltan működtethetők legyenek. Ez minden érintett jól felfogott érdeke. 

A valóságban a dolgok soha nem fekete-fehérek. Azaz szó sincs arról, hogy meghatározható lenne egy konkrét határnap, ameddig a mezőgazdálkodás a hagyományos módszerekkel folytatható, utána pedig technológiát kell váltani, vagy be kell fejezni a gazdálkodást. Az átmenet folyamatos lesz és a gazda figyelmén és bölcsességén múlik majd, hogy a megfelelő időben megtegye a megfelelő válaszlépéseket a mezőgazdálkodási tevékenységének hosszabb távú biztonsága érdekében - írja a NAK.

Az Agrárminisztérium is számos új elemmel ösztönzi a víz megtartását az uniós keretek között kialakított hazai agrártámogatási rendszerében, a Közös Agrárpolitika 2023-tól induló új időszakában. Ezek közül egyes konstrukciókban magasabb, másokban alacsonyabb a gazdálkodói részvétel. A lehetőség minden termelő számára adott és további növekedésükkel számol a Minisztérium is a megváltozott klimatikus viszonyok tükrében. 

A támogatási lehetőségek úgy kerültek kialakításra, hogy a gazdálkodó a maga lehetőségei és elképzelései alapján egyszerre többet is választhat, nem zárja ki az egyikben való részvétel a másikat. A fentiek szellemében a Minisztérium „Gazdálkodói részvétel a vízmegtartást ösztönző támogatási programokban” elnevezésű tájékoztatójában részletes bemutatja, hogy hogyan alakult a tavalyi évben újonnan elindult egyes támogatási konstrukciókban a gazdálkodói részvétel.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, agrártámogatás, víz, támogatások, uniós, agrárminisztérium, hazai, részvétel,