Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.17. szombat

agrarszektor.hu2024. augusztus 17. 07:45

Általában közepesen, átmenetileg akár erősen felhős időre számíthatunk - derül ki az Agrárszektor szombati (2024.08.17.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2024.08.17.) napon.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2024.08.17.) napon.

2024.08.17. szombat: Általában közepesen, átmenetileg akár erősen felhős időre számíthatunk. Összességében akár több helyen is előfordulhat zápor, zivatar, egyes részeken időszakos eső is. A Dunántúl délnyugati részein valószínű legkevésbé csapadék. A szél csak zivatarok környezetében lesz erős vagy viharos.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 39 fok között alakul, a tartósabban felhős tájakon mérhetjük az alacsonyabb értékeket. Késő estére 22 és 29 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál jóval melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire, különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására.

A következő napon várható időjárás

2024.08.18 vasárnap: A gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütésre számíthatunk. Szórványosan kialakulhat zápor, zivatar, délkeleten, keleten kisebb, máshol nagyobb számban. A déli, majd az északnyugatira forduló szelet élénk, helyenként erős, zivatarban viharos lökések kísérik. Délután általában 33 és 38 fok között alakul a hőmérséklet.

Friss híreink:

Egyre több ilyen fa van a magyar településeken: rengeteget ültetnek belőlük

Pár évtizeddel ezelőtt jellemző volt főleg falvakban, hogy a házak elé a járda mellé, a közterületre gyümölcsfákat ültettek. Volt benne logika, ne csak árnyékot adjanak, hanem gyümölcsöt is. Egy időben pedig az eperfa ültetés volt a divat - annak a levelével táplálták a selyemhernyókat. Napjainkban a közterületi gyümölcsfák száma megfogyatkozott, helyüket a díszfák vették át, nem véletlenül. Érdekes még a “köpött magból” lett gyümölcsfák esete is.

Sorra mondanak le a magyarok erről a traktorról: mi történik itt?

2024 júliusában a magyar gazdák 25,4 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2022 hetedik hónapjához képest azonban 64,7 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka júliusban a Claas volt, amelyből 30-at adtak el a hónapban, a második helyen a John Deere végzett, abból 24 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Solis, a negyedik a New Holland, az ötödik pedig a Kubota volt az év hetedik hónapjában. Egy két hónapos lecsúszás után áprilisban ismét a lista élére került a John Deere, ám májusban újra kilökték az élről, ahova úgy tűnik még most sem sikerült visszatalálni.

A számok nem hazudnak: egyre kevesebb ilyen földterület van itthon

Sokat drágult az élet Magyarországon az elmúlt években, és ez alól az agrárium sem kivétel. A földárak egyenesen kilőttek, amit jól mutat az is, hogy 2023-ban kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára. Beszédes adat az is, hogy tavaly mintegy 29 százalékkal kevesebb tranzakció keretében 3 százalékkal kisebb termőföld-terület cserélt gazdát, mint 2022-ben. Egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld 2023-ra összességében már átlagosan 3,6-szorosára növelte árát.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Itt a 2024-es árlista: ennyibe kerülhet idén egy szelet az Ország Tortájából a cukrászdákban

2024-ben a Magyarország Tortája címet Kovács Alfréd váci cukrász Mákvirág fantázianevű alkotása, a Magyarország Cukormentes Tortája titulust pedig Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok Zöld málna elnevezésű kreációja érdemelte ki. A Pénzcentrumnak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke beszélt arról, hogy várhatóan mennyibe kerül majd egy szelet a díjnyertes tortákból, valamint hogy milyen kilátásaik vannak a cukrászdáknak 2024-ben, kilábaltak-e a válságból. Lapunk kérdésére több tucat cukrászda is elárulta, mennyibe kerül majd náluk egy szelet az idei év nyertes tortájából.

Ebben a vidéki nagyvárosban akár havi 1,5 millió felett is kereshetsz: csak ezt kell tudni hozzá

Ha Kecskeméten vagy a környéken keresel munkát, annyi biztos, ha magas fizetésre hajtasz, a Mercedesnél lehet a legtöbbet keresni, itt egy mérnök csoportvezetőnek akár havi egy-másfél milliót is kézhez kaphat. A fizikai dolgozók béreit tekintve Bács-Kiskun megye is előkelő helyet foglal el. Eközben az állásra bejelentkezők száma 2024. nyarára határozottan megnőtt: legalább 30 százalékkal többen érdeklődnek annak ellenére, hogy a mezőgazdaságban épp főszezon van - derült ki a Profession.hu szakértőjével és Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatójával készült interjúnkban, amelyben Kecskemét és térségének munakerőpiacát vettük górcső alá.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,