Nagyot robbantott a magyar agráregyetem: ez sok mindenre hatással lehet

agrarszektor.hu2024. augusztus 17. 11:03

Befejeződött a gyakorlati oktatást és kutatást kiszolgáló egyetemi cégek és szervezeti egységek integrációja, 2024. augusztus 1-től megalakult a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. A létrejövő új gazdasági társaság gödöllői központtal 4 megyében, 5 telephelyen összesen 3548 hektáron gazdálkodik, amiből 1796 hektár szántó.

A szántőföldi növénytermesztés, kertészet és szőlészet mellett, számos állattartó teleppel is rendelkezik, ahol több mint 14000 állatot látnak el minden nap. A hallgatók megismerkedhetnek a baromfi, a víziszárnyas, a nyúl, a sertés, a juh, a szarvasmarha, a bivaly, a szamár, a szarvas, valamint a ló tartástechnológiájával. Kaposvári tejelő tehenészetünkben már a legmodernebb fejőrobotos technológiával találkozhatnak a hallgatók. A tangazdaság 4 lovardájában a lovaglás mellett a fogathajtást is elsajátíthatják a fiatalok, de ezenkívül üzemeltetnek vadfeldolgozót, borászatot, étteremet, panziót, vadasparkot és múzeumot is - írja a MATE közleményében.

2023. január 1-jével a keszthelyi székhelyű Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. névváltoztatásával megalakult a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft., mely a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tangazdaságait üzemeltető, 100% tulajdonú gazdasági társaságaként az Egyetem gyakorlati képzési feladatait hivatott ellátni. A MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. 2023 február 1-i dátummal integrálja a MATE Kaposvári Campusán, addig egyetemi keretek között működő tangazdasági egységet is. 2023. július 4-én a MATE Szent István Campusának tanüzemeit üzemeltető MATE Nonprofit Kft. - amely a tangazdaság üzemeltető tevékenységét a GAK Nonprofit Közhasznú Kft-től vette, szintén beolvadt a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szervezeti egységei közé.

A cég 2023-ban a MATE három Campusán közel 2000 hektáron (Gödöllő, Keszthely, Kaposvár) végezte az Egyetem gyakorlati oktatási, kutatási és fejlesztési tevékenységét, főként a növénytermesztés és az állattenyésztés területén. 2023. szeptember 1-től a kaposvári MATE Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tangazdaságát is vállalatunk üzemelteti, így biztosítva a szakiskolai hallgatók gyakorlati képzését.

2025 őszéig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 3 milliárd forintos fejlesztéssel újítja meg a gyakorlati képzés infrastruktúráját, a MATE és a létrejött MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. közel 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a 2023-ban meghirdetett Vidékfejlesztési Programjának két pályázata (VP1-1.2.1-23 azonosítószámú „Bemutató üzemek támogatása”) keretében, mely az agrárium és a vidék lakosságmegtartó képességének erősítését szolgálja. Az Egyetem ezt az összeget további 1 milliárd forinttal egészíti ki, így mintegy 3 milliárd forint értékben újul meg a gyakorlati képzés infrastruktúrája az Egyetem három legnagyobb campusán. A projekt keretein belül történő infrastruktúrafejlesztés lehetővé teszi a gyakorlati növénytermesztés, állattenyésztés, növénynemesítés, műszaki ismeretek és az energetika egymásra épülésének, egy rendszerbe illesztésének modellezését és bemutathatóságát mind a hallgatók, mind pedig a gazdálkodók felé.

Tulajdonosi döntés alapján 2024. január 1-től megkezdődött a beolvadási folyamata a bőszénfai szarvasfarmnak (Kaposvári Campus Szolgáltató Kft.), a keszthelyi Georgikon Lovasoktatási és Lótenyésztési Központnak (MATE), a kaposvári Pannon Lovasakadémiának (MATE), illetve a Budai Campus soroksári kertészeti tangazdaságának (MKSZN Nonprofit Kft.), így már szinte az agrárium összes ágazatában biztosítani tudjuk a MATE képzésein résztvevő hallgatók részére a gyakorlati képzést. A cégbíróság 2024. július 11-én bejegyezte, hogy a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft, az MKSZN Nonprofit Kft. és a Kaposcári Campus Nonprofit Kft. beolvadt a GAK Nonprofit Kft-be, az eljárás 2024. július 31-én befejeződik, augusztus 1-től létre jön az új cég, MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. névvel.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
növénytermesztés, egyetem, magyar, agrár, képzés, agrároktatás, tangazdaság, milliárd, hallgatók, magyar-agrár-és-élettudományi-egyetem, mate,