Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.18. vasárnap

agrarszektor.hu2024. augusztus 18. 07:45

A keleti országrészben is csökken a felhőzet, az összefüggő csapadékzóna elgyengül, szétesik, és ezt követően általában sok napsütésre számíthatunk - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2024.08.18.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2024.08.18.) napon.

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2024.08.18.) napon.

2024.08.18. vasárnap: A keleti országrészben is csökken a felhőzet, az összefüggő csapadékzóna elgyengül, szétesik, és ezt követően általában sok napsütésre számíthatunk. Napközben átmenetileg kevesebb helyen törhetnek magasra a gomolyfelhők, késő délutántól viszont egyre nagyobb területen válik erőteljessé a gomolyfelhő-képződés. A délután második feléig kisebb számban, később viszont - dél felől - már egyre nagyobb számban kell záporokra, zivatarokra számítani. A zivatarokat helyenként felhőszakadás, viharos szél, illetve főként apróbb szemű jég kísérheti.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 39 fok között valószínű. Késő estére 22 és 29 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál jóval melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire, különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására.

A következő napon várható időjárás

2024.08.19 hétfő: Az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett több órára kisüthet a nap. Összességében több helyen kialakulhat záporeső, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északi, északkeleti szél nagy területen megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A csúcsérték általában 27 és 33 fok között várható, de délkeleten melegebb időre számíthatunk.

Friss híreink:

Egyre több ilyen fa van a magyar településeken: rengeteget ültetnek belőlük

Pár évtizeddel ezelőtt jellemző volt főleg falvakban, hogy a házak elé a járda mellé, a közterületre gyümölcsfákat ültettek. Volt benne logika, ne csak árnyékot adjanak, hanem gyümölcsöt is. Egy időben pedig az eperfa ültetés volt a divat - annak a levelével táplálták a selyemhernyókat. Napjainkban a közterületi gyümölcsfák száma megfogyatkozott, helyüket a díszfák vették át, nem véletlenül. Érdekes még a “köpött magból” lett gyümölcsfák esete is.

Sorra mondanak le a magyarok erről a traktorról: mi történik itt?

2024 júliusában a magyar gazdák 25,4 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2022 hetedik hónapjához képest azonban 64,7 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka júliusban a Claas volt, amelyből 30-at adtak el a hónapban, a második helyen a John Deere végzett, abból 24 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Solis, a negyedik a New Holland, az ötödik pedig a Kubota volt az év hetedik hónapjában. Egy két hónapos lecsúszás után áprilisban ismét a lista élére került a John Deere, ám májusban újra kilökték az élről, ahova úgy tűnik még most sem sikerült visszatalálni.

A számok nem hazudnak: egyre kevesebb ilyen földterület van itthon

Sokat drágult az élet Magyarországon az elmúlt években, és ez alól az agrárium sem kivétel. A földárak egyenesen kilőttek, amit jól mutat az is, hogy 2023-ban kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára. Beszédes adat az is, hogy tavaly mintegy 29 százalékkal kevesebb tranzakció keretében 3 százalékkal kisebb termőföld-terület cserélt gazdát, mint 2022-ben. Egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld 2023-ra összességében már átlagosan 3,6-szorosára növelte árát.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Hihetetlen összegekért készül a világvégére rengeteg magyar 2024-ben: mitől rettegnek?

Az elmúlt években egyre nagyobb médiafigyelmet kapott a magyar sajtóban is a prepperek, azaz a világ végére készülő magyarok csoportja. Ezalatt persze többségük nem szó szerint az apokalipszist érti, hanem azokat a globális méretű katasztrófákat, amik szerintük olyan ínséget hozhatnak, mint amire régen volt példa Európában. Cikkünkben azzal foglalkozunk hogyan szerzik be a prepperek az alapvető élelmiszer- és vízkészletektől kezdve a speciális túlélési felszereléseket. Emellett utánajártunk annak is, mennyibe kerülnek az ilyen felszerelések. Az óvóhelyek építése és karbantartása szintén központi kérdés a prepperek számára, ezért a cikkben természetesen erről, és magáról a mozgalomról is lesz szó.

Különleges időutazásra készül Savaria: tógás rómaiak és marcona gladiátorok veszik be a várost

Ha még nem írtátok be a naptárba, jegyezzétek: augusztus 22-25. között Szombathelyen újra az időutazásé, vele a római tógáké és a karneválé lesz a főszerep. 8 kiemelt és 20 kísérőhelyszínen, idén már közel 400 programmal jelentkezik a fesztivál. De mennyibe kerül egy ilyen monstre programsorozat egy vidéki városnak? Mit jelent Szombathelynek a karnevál? Erről is kérdeztük Grünwald Stefániát, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.    

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,