Nagy dobásra készülnek a belgák: teljesen átalakulhat a takarmánygyártás?

agrarszektor.hu2024. augusztus 18. 14:01

Csúcstechnológiás állattartó telepekben gondolkodnak a belgák. A Flandriai Mezőgazdasági, Halászati és Élelmiszeripari Kutatóintézet (ILVO) egy olyan új csúcstechnológiás létesítmény építését tervezi, ahol a legfontosabb haszonállatok táplálkozási kutatásához a tudományos követelmények szerint precíz kísérleti takarmányokat lehet készíteni, első körben a baromfik számára.

Óriási fejlesztést vettek célba az állattartásban a belgák. A flamand mezőgazdasági kutatóintézet (ILVO) által tervbe vett új létesítmény, amelynek építése idén kezdődik, 2 meglévő takarmánygyártó sort fog felváltani, amelyek sem energetikai, sem ergonómiai, sem technológiai szempontból nem felelnek meg a legújabb szabványoknak - írta meg a Poultry World. Az ILVO hosszú ideje egyedülálló kutatási irányvonalat képvisel a szarvasmarhák, sertések és kisállatok számára újonnan összeállított takarmányok hatékonyságának, fenntarthatóságának (éghajlatra és környezetre gyakorolt hatás) és egészségének vizsgálatában. Az igény erre a szakértelemre folyamatosan növekszik, részben az új fermentációs eljárásokból származó mellékfolyamatok megjelenése miatt. Ezek a melléktermék-áramok, mint potenciális takarmány-összetevők, sok kutatást igényelnek.

Mit tartalmaz majd az új Feed Pilot rendszer?

A belgiumi Gent melletti Melle-ben található új ILVO Feed Pilot egy nagy és egy kis termelési egységet és egy raktárat is magában foglal. Az üzemek olyan technológiákkal lesznek felszerelve, amelyekkel különböző paramétereket lehet majd kimérni, és amelyek lehetővé teszik a fenntarthatósági elemzéseket. Az érzékelők folyamatosan felügyelnek, és a lehető leghatékonyabb energiatakarékos termelést irányítják.

A rendszer megkönnyíti majd a kisebb tételek előállítását több kísérleti esethez, például csak 100 kilogrammot egy speciális baromfi emésztési vizsgálathoz. A Feed Pilot kezdetben csak az ILVO belső kutatásaihoz fog működni, de az intézet jogi engedélyt fog kérni arra, hogy harmadik felek számára (kísérleti) takarmányt állítson elő. Más kutatóintézetek és flamandiai magánvállalkozások számára ez több lehetőséget teremtene az innováció és a gazdasági hasznosítás irányába.

A termelési folyamat lesz a fókuszban

Az ILVO új rendszere először is olyan kísérleteket tesz majd lehetővé, amelyek magára a termelési folyamatra összpontosítanak. A kutatás - egyebek mellett - az alábbi három kérdésre fog fókuszálni:

  • Hogyan lehet innovatív adalékanyagokat (például metángátlók az éghajlatkutatással összefüggésben) vagy új melléktermékeket (például az emberi táplálkozásból vagy a mikrobiális fehérje előállításából származó maradékanyagok, algák és mások) beépíteni a takarmányokba?
  • Hogyan lehet a takarmányt technikai előkezeléssel módosítani a tápanyagok (nitrogén, foszfor) hasznosulásának és a takarmányban lévő egyes összetevők stabilitásának növelése vagy az állatok jólétének javítása érdekében?
  • Hogyan vezethet a termelési folyamat a termelési paraméterek módosításával az energiafogyasztás csökkentéséhez?

Másodszor, a takarmányozási kísérleti programmal az ILVO kifejezett célja, hogy az agrár-élelmiszeripari és takarmányozási ágazat számára új fehérjékkel és maradékanyagokkal kapcsolatos ismereteket nyújtson. Az intézet kutatási szerepet vállal a mikrobiális fermentációs termékek állati takarmányokban és az élelmiszerekben lévő kiváló minőségű összetevőkben való hasznosítása tekintetében. Ez a takarmány- és élelmiszer-ipari ágazat különböző szereplőivel szoros együttműködésben történik.

A projektet Flandria, Európa, Kelet-Flandria tartomány és a Victam Alapítvány finanszírozza. Ezen túlmenően már jó kapcsolatokat alakítottak ki a Belga Takarmányozási Szövetséggel, a takarmányozási ágazat különböző szereplőivel és más kutatóintézetekkel. Sam Millet, az ILVO takarmánykutatási szakértője szerint

a projekt flamand, európai és nemzetközi csatornákon keresztül történő széles körű támogatása kétségtelenül az új fehérje- és maradékanyag-áramok hasznos felhasználásának kutatására irányuló növekvő igényhez kapcsolódik. Ezen a kutatási területen a hangsúly logikusan a fokozott körforgásra és a környezetre, az éghajlatra és az állatjólétre gyakorolt pozitív hatásokra helyeződik.

Ez a takarmánykísérleti projekt kiegészíti a hollandiai Wanssumban működő takarmánytervezési laboratóriumot is. A cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben erősítsék egymást, igaz, Wanssumban inkább a folyamattechnológiára összpontosítanak - tette hozzá Sam De Campeneere, az ILVO haszonállat ágazatának tudományos igazgatója.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
termelés, takarmányozás, baromfitartás, belgium, baromfitelep, kutatás-fejlesztés, csúcstechnológia, ágazat, belga, takarmánykeverő, takarmánykeverő-üzem,