Fontos hír érkezett a magyar agráregyetemről: ez sokakat érint itthon

agrarszektor.hu2024. augusztus 19. 10:02

Az elmúlt két évben közel megduplázódott a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetemre, pótfelvételi útján jelentkező hallgatók száma. Az általános felvételi eljárásban 3.200 már felvételt nyert hallgatóhoz, az idei pótfelvételi során további 826 gólya csatlakozhat. Rendkívül keresettek az egyetem ősszel induló szakirányú továbbképzései is, amelyekre már közel 350 jelentkezés érkezett.

Radikálisan növekvő tendencia tapasztalható a korábbi évekhez képest a pótfelvételi eljárásra jelentkezők számában, ugyanis 86 százalékkal nőtt a MATE-ra pótfelvételizők száma a 2022-ben tapasztalt adatokhoz képest, meghaladva ezzel még a tavalyi rekordév számait is. A legtöbb jelentkezés az agrár (392 fő), a pedagógus (222 fő) és a műszaki (103 fő) képzési területekre érkezett - írja közleményében a MATE.

A fiatalok 56 százaléka választott modellváltott intézményt az idei pótfelvételi eljárás során, köreikben a legnépszerűbbnek a pedagógus-, az agrár- és a műszaki képzési területek bizonyultak. Különösen nagy öröm ez számunkra, hiszen ugyanezek a képzési területek adják a MATE oktatási portfóliójának főbb pilléreit is. Folyamatosan megerősítést kapunk a felvételizőktől, hogy az egyetem megalakulása óta eltelt 3,5 évben végzett munka beérett, az intézményünkbe vetett bizalom folyamatosan növekszik és az alapítványi működési forma is beigazolta a hozzá fűzött reményeket

- hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba rektor.

Rendkívül keresettek az egyetem ősszel induló szakirányú továbbképzései is, amelyekre közel 350 jelentkezés érkezett. Ezek közül dobogós helyen a kynológus, a közoktatási vezető és pedagógus- szakvizsga szakirányú továbbképzés, valamint a növényvédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzések állnak. A szakirányú továbbképzések első körös jelentkezési időszaka 2024. augusztus 15-én zárul.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
egyetem, oktatás, agrárium, képzés, agrárképzés, ősz, jelentkezés, mate,