Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.19. hétfő

agrarszektor.hu2024. augusztus 19. 07:45

A sok napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és leginkább a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében alakulhatnak ki záporok, zivatarok - derül ki az Agrárszektor hétfői (2024.08.19.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2024.08.19.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2024.08.19.) napon.

2024.08.19. hétfő: A sok napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és leginkább a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Délkelet felé haladva egyre kisebb eséllyel valószínű csapadék. A Dunántúlon időnként megerősödik az északi szél, másutt csak zivatarok környezetében lehet szélerősödés.

A hőmérséklet délután 29 és 39, késő este 23, 30 fok között alakul.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de a meleg, fülledt, párás idő tartós stresszt gyakorol mindenkire, különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására.

A következő napon várható időjárás

2024.08.20 kedd: Sok napsütésre számíthatunk gomolyfelhőkkel, amelyekből elsősorban a délutáni, esti órákban fordulhat elő szórványosan zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél sokfelé megélénkül, zivatar környékén erős vagy viharos széllökés is lehet. A hőmérséklet hajnalban 14 és 24, délután 28 és 37 fok között valószínű, délkeleten lesz a melegebb.

Friss híreink:

Rengeteg ilyen hagyma van a magyar boltokban: tele lehet velük minden

A vöröshagyma a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga, a makói hagyma pedig mondhatni, világhírű, ám szépen lassan eltűnni látszik. Az elmúlt 4-5 évben stabil volt a termelésünk, az előző évben 70 ezer tonna körül alakult, az exportunk viszont nem jelentős, hiszen általában évi 1-2 ezer tonna között alakul. Ami az importot illeti, itt már jelentősen nagyobbak a számok: három éve még meghaladta a 20 ezer tonnát, azóta viszont folyamatosan csökken, de még így is 15 ezer tonna közelében van. Ennek csaknem negyede Hollandiából érkezett a tavalyi évben, de Ausztria is régóta fontos partnerünk, és Spanyolországból, Olaszországból is sokat importálunk. Hogy mi lesz a makói hagyma és en bloc hazai hagymatermesztés sorsa, annak jártunk utána.

Ezt sokan elrontják az idős gyümölcsfák gondozásakor: itt hibáznak

Az évek során az idősebb fák sokszor veszítenek vitalitásukból, növekedésük lelassul, és ismétlődő egészségügyi problémákkal küzdhetnek. Ezek mind jelek arra, hogy a fa esetleg tápanyaghiányban szenved. Számos módszer létezik a tápanyag utánpótlására, de az injektálás egy hatékony és célzott megoldás lehet, különösen a nagyobb és idősebb fák esetében.

Egyre több ilyen fa van a magyar településeken: rengeteget ültetnek belőlük

Pár évtizeddel ezelőtt jellemző volt főleg falvakban, hogy a házak elé a járda mellé, a közterületre gyümölcsfákat ültettek. Volt benne logika, ne csak árnyékot adjanak, hanem gyümölcsöt is. Egy időben pedig az eperfa ültetés volt a divat - annak a levelével táplálták a selyemhernyókat. Napjainkban a közterületi gyümölcsfák száma megfogyatkozott, helyüket a díszfák vették át, nem véletlenül. Érdekes még a “köpött magból” lett gyümölcsfák esete is.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Vigyázz! Ezekre a házakra sok magyar bank már nem ad hitelt: pokoljárás a biztosítást is elintézni

Még manapság is több mint félmillió vályog falazatú ház van Magyarországon, és Budapesten is akad több mint 2000 ilyen ingatlan. A Pénzcentrum által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint nem csak a retró a vásárlók fő motivációja, hanem bizony a spórolás is. Bizonyos esetekben a vályogházakat akár 20-50 százalékkal is olcsóbban meg lehet venni, mint egy hasonló téglaházat. Ugyanakkor lakáshitelt már nem olyan egyszerű ezekre az ingatlanokra intézni: a vizsgált nyolc bankból kettő alapból nem nyújt lakáshitelt, ha vályogház a fedezet, de a többinél is szigorúbbak lehetnek a szabályok. A lakásbiztosítás is bajos, vegyes falazatú főépület esetén a biztosítók mintegy harmada már nem köt biztosítást. 

A számok nem hazudnak: ezek most a legnépszerűbb kisteherautók Magyarországon

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon az elektromos kishaszongépjárművek. A Datahouse felmérése szerint az első félévben 11,9 százalékkal 63 337-ra bővült az új személyautók piaca. Ezen belül kishaszonjárműből 25,7 százalékos növekedést követően 13 320 talált gazdára, ugyanakkor a nagy haszonjárművek forgalma stagnált. A használtauto.hu lapunk kérdésére elárulta, hogy a legnépszerűbb márkáknak továbbra is a Man, MERCEDES-BENZ, Iveco, Scania számítanak Magyarországon.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,