Itt a magyar szuperélelmiszer: sokan nem is tudják, de aranyat ér

agrarszektor.hu2024. augusztus 19. 15:28

Napjainkban egyre többet hallani a superfood, azaz szuperélelmiszer kifejezést, amellyel olyan tápanyagokban dús élelmiszert jellemeznek, melyről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre. A napjainkban egyre elterjedtebb homoktövist is ilyen jelzővel illetik, mert a növény rendkívül magas vitamintartalma miatt kiváló egészség megőrző tulajdonsággal rendelkezik. Az alapvetően hazánkban is őshonos növény reneszánszát éli, az egészséges életmód egyik fontos kiegészítője.

Egyre többet hallhatunk az ezüstfafélék családjába tartozó, hazánkban is őshonos homoktövisről. Egy évtizeddel ezelőtt még nem nagyon találkozhattunk telepített ültetvényekkel, mára viszont számos gazda homoktövis termesztésébe kezd.  A növény 2-6 m magasra nő és kétlaki, ezért annak érdekében, hogy teremjen, legalább két tő homoktövist kell ültetni, egy porzós és egy termős növényt. Mint ahogy a neve is mutatja, inkább a homokos, laza szerkezetű talajokat kedveli és viszonylag jól tűri a szárazságot, de meghálálja az öntözést.

A mi tapasztalatunk az öntözéssel kapcsolatban az, hogy a növény igenis meghálálja a vizet. Amióta automata öntözőrendszert használunk, sokkal szebbek a növények

- fogalmazott Zsíros Tünde, az ESBANA Homoktövis tulajdonosa. Érdemes figyelni a megfelelő tápanyag-utánpótlásra, hogy szüretelésnél vitamin gazdag, egészséges terméssel büszkélkedhessünk. A növény levelei váltakozó állásúak, lándzsásak, fonáki részükön csillagszőrökkel fedettek.  A homoktövis virágzása hazánkban március-április idejére tehető. A porzós virágzat 4-6 szirom nélküli virágból áll, színe barna. Termése bogyó termés, melyek az alsó állású magházból képződnek. Alakjuk ovális, színük sárga és augusztustól októberig szedhetők. Termőre fordulása az ültetéstől számítva 2-3 év.

Superfood

A homoktövist rendkívül sokféle módon fel lehet használni. A bogyó közel 250 biológiailag aktív anyagot tartalmaz. Kiemelkedően magas, tízszer annyi C-vitamin található benne, mint a citromban, ráadásul a talajszerkezetre is pozitív hatást gyakorol, kétszer annyi nitrogént tud megkötni, mint például a szója. Jelentős C-vitamin tartalma mellett számos vitamin is megtalálható még a bogyókban és az egyéb növényi részekben egyaránt, például E-, B-,P-,F-,D,-K- vitaminok. Megemlítendő a benne található Omega-3 zsírsavak mennyisége és nem mellesleg az ásványi anyag tartalma. Számos olyan nyomelem megtalálható benne, mint a magnézium, cink, réz, szelén, kálium, kalcium, vas, és foszfor. Flavinokat, flavonoidokat és aminosavakat is tartalmaz, melyek mind-mind antioxidáns hatásúak.

A csodanövény a világon termesztett, illetve vadon élő formájában 3 millió hektáron található meg. A KSH adatai alapján 2019-ben Magyarországon 400 hektár volt a növény termőterülete, mára ez a szám körülbelül 600-700 hektárra emelkedett. A Koronavírus-járvány idején, és azóta is, a hazai homoktövis piac magasra ívelő tendenciát mutat, hiszen a szintetikus gyógymódok mellett a természetes immunerősítők iránt is megugrott a kereslet. Napjainkban az egészséges táplálkozásnak egyre nagyobb figyelmet kap, ebben pedig a csodanövényként emlegetett homoktövisnek is nagy szerepe van. Egyre több mindennapi élelmiszerben megtalálható valamilyen formában, például gyümölcslevek kedvelt összetevője. Az Európai piacon Magyarország az egyik legkiemelkedőbb homoktövis termesztő, hazánkat csak Románia előzi meg a rangsorban. A hazai viszonyok kedvezőek a növény számára, a termelésben hektáronként 10-20 tonnás termésmennyiségekre lehet számítani.

Így érdemes fogyasztani

A gyümölcsök íze savanyú és fanyar, legtöbben csak valamilyen feldolgozott formában fogyasztják. Ha megcsípi a dér, akkor kicsit édesebbek lesznek a bogyók. A homoktövis kiválóan alkalmas az immunrendszer erősítésére, pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre. Az összetevők miatt a homoktövist szuperélelmiszernek tartják, hiszen a benne lévő antioxidánsok elsősorban erősítik az immunrendszert, de jó hatással vannak a szív- és érrendszerre egyaránt. A benne található vitaminok jót tesznek a bőrnek és a hámszöveteknek, de gyulladáscsökkentő tulajdonságai is kiemelkedőek. A növényben található flavonoidok, mint például a kvercetin bizonyítottan rákellenes tulajdonsággal bírnak.

A homoktövis szinte minden része felhasználható. Ehető a gyümölcs nyersen, - így a legmagasabb a hatóanyag-tartalma - de készítenek belőle levet, velőt, lekvárt, olajat és teát, ez utóbbit általában növény leveléből. Lehet a bogyókból is teát készíteni, ez esetben a hidegvizes áztatás a javasolt, a C-vitamin tartalom megőrzésének érdekében.

Az ágakból még brikett téglákat is szoktak készíteni, és sokkal jobb a fűtőértéke, mint például az akácnak

- fogalmazott Zsíros Tünde.

Meg kell ismertetni az emberekkel a homoktövist, mert rendkívül jó hatással van az egészségünkre, és azt is tudniuk kell, hogy a homoktövises termékek lehetnek finomak is

- tette hozzá a gazdálkodó. A homoktövis népszerűsítése érdekében a termelők többféle módon próbálkoznak. Rendezvényeken kóstoltatással, vagy esetleg az ültetvényekbe szervezett bemutatókkal, élményszürettel próbálják jobban megismertetni a növény élettanát és felhasználási lehetőségeit.

A piacon nagyon sok homoktövis tartalmú termékkel találkozhatunk. Vannak 100 százalékos gyümölcsvelők, de mivel a gyümölcs íze fanyarnak és savanyúnak mondható, ezért nem mindenki számára közkedvelt, így általában a homoktövist valamilyen plusz összetevőként teszik bele élelmiszerekbe. Akadnak olyan termékek is, melyeknek az alapja a homoktövis és valamilyen ízesítéssel teszik vonzóbbá a fogyasztók számára.

Telepítéstől a betakarításig

Ez a tövises cserje igen nagy helyet igényel, így érdemes a két növény között 2,5 m távolságot hagyni, de ha sövényt szeretnénk belőle kialakítani, akkor 1,5 méteres sortávolsággal érdemes kalkulálni. Ültetés során ajánlott szerves trágya használata, így a növénynek biztosítva lesz a szükséges tápanyag a megfelelő fejlődéshez. Az ültetést végezzük a hagyományos, megszokott módon. A homoktövis fényigényes növény, erre érdemes odafigyelni a metszés során. Különösen nem igényel speciális metszési munkálatot, de fiatalítás érdekében vágjuk le a 2-3 éves ágakat. A munkálatok alatt figyeljünk arra, hogy a cserje lombozata szellős maradjon és hogy a korona belső részeit is érje napfény.

Ha a bogyók megértek, kezdődhet a betakarítás. A bogyók erősen a hajtásokhoz vannak tapadva, szorosan egymás mellett helyezkednek el, így az egyenként való leszedése szinte lehetetlen. Szüreteléskor a tövisek miatt ajánlott kesztyűt viselni. Az áfonya betakarításánál is használatos úgynevezett bogyófésű segítheti munkánkat. A nagyobb ültetvényeken a hajtásokat a termésekkel együtt levágják és lefagyasztják, fagyasztás után a bogyók könnyen leszedhetők az ágakról.

Mivel a betakarítás csak kézzel végezhető, ezért rendkívül munkaerő igényes. Ahogyan korábban az Agrárszektor megírta, az idénymunkások hiánya komoly gondot jelent a mezőgazdaságban. Zsíros Tünde elmondta, hogy a megfelelő munkaerő hiánya jelentős nehézségeket okoz a betakarítási munkálatok idején a homoktövis ültetvényeken is. A gazdálkodó szerint a termésmennyiség nagyban függ a széljárástól, az időjárástól a csapadék mennyiségétől és a napfénytől is.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
növénytermesztés, gyümölcs, öntözés, lekvár, növénytermeszés, növény, antioxidáns, bogyós-gyümölcs, vitamin, homoktövis, tápanyagutánpótlás, ízélmény, homoktövis-velő,