Meglepő hírek érkeztek a magyar tojásról: magához tért az ágazat itthon?

agrarszektor.hu2024. augusztus 20. 15:29

A 2024-es év első négy hónapjában közel egyötödével csökkent az Európai Unió tojásimportja, miközben több mint 20 százalékkal nőtt a közösség e terméket illető kivitele. Magyarországon kisebb mértékű, 8 százalékos csökkenés volt megfigyelhető a tojás behozatalában a januártól májusig tartó időszakban, ugyanakkor a kivitel mintegy 25 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. Az ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára az év első 31 hetében közel egyötödével csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg a mélyalmos tojásé 16,3 százalékkal lett alacsonyabb.

A legfrissebb előrejelzések szerint az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) júliusban megjelent előrevetítése szerint az USA tojástermelése 2%-kal csökkenhet 2024 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva, éves szinten pedig 1%-kal mérséklődhet. Az egy főre jutó tojásfogyasztás csaknem 3%-kal maradhat el az idei év harmadik negyedévében, míg 2024-ben előreláthatóan 1,5%-kal múlhatja alul a tavalyi évi mennyiséget - derült ki Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb jelentéséből.

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 19%-kal, 35 ezer tonnára nőtt 2024 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva, és az import 78%-a Ukrajnából és az Egyesült Királyságból származott. A közösség tojás- és tojástermékexportja 21,5%-kal, csaknem 120 ezer tonnára emelkedett 2024. január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest. Az unió legnagyobb célországai az Egyesült Királyság (38%-os részesedés az exportból), Japán (18%) és Svájc (13%) voltak, amelyek együttesen 83 ezer tonna tojást és tojásterméket vásároltak a közösségből az idei év első négy hónapjában. Az Egyesült Királyságba 4%-kal, Svájcba 16%-kal, Japánba pedig 29%-kal nőtt a kivitel a megfigyelt periódusban. Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 214 euró/100 kilogramm volt 2024 első harmincegy hetében, ami 13%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A tojáságazatban az elmúlt időszak legnagyobb eredménye az volt, hogy az Európai Unió 2024. június 28-tól újra kivetette a vámokat az Ukrajnából behozott cukorra és tojásra. Ezzel az EU azokat a termelőket próbálta megnyugtatni, akik az idei év elején hosszasan és olykor eléggé látványosan tiltakoztak az ukrán áruk az unió területére történő vámmentes beáramlása ellen.

Jelentősen nőtt a tojás exportja Magyarországon

A KSH adatai alapján Magyarország csaknem 13 ezer tonna héjas tojást vásárolt a nemzetközi piacról 2024 első öt hónapjában, ami 8%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül mintegy 11%-kal több, 8 ezer tonna friss tojást szállítottak be az ország területére. A héjas tojás exportja 25%-kal, összesen 7 ezer tonnára emelkedett, ezen belül a friss tojás kivitele 532 tonna volt 2024. január-május között. Ez 9%-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 49,38 forint/darab volt 2024 első harmincegy hetében, ami 18,8%-kal maradt el a 2023. év azonos időszakának átlagárától. Az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 17,6%-kal, 52,46 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé 16%-kal 61,66 forint/darabra csökkent. Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 21,7%-kal, 44,25 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé 22%-kal, 47,26 forint/darabra mérséklődött. A mélyalmos tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 57,60 forint/darab volt 2024 első harmincegy hetében, ami 16,3%-kal alacsonyabb a 2023. év azonos időszakának átlagáránál.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a tojás fogyasztói ára 2024 júliusában 14,7%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Az idei év júniusához viszonyítva azt lehetett megállapítani, hogy a tojás 4,3%-kal lett olcsóbb az egy hónappal korábbi árszinthez képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
import, export, tojás, tojástermelés, európai-unió, magyarország, tojásimport, tojásfogyasztás, tojás-előállítás, tojáságazat, tojásellátás, agrárközgazdasági-intézet, tojás ára,