Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.21. szerda

agrarszektor.hu2024. augusztus 21. 07:45

Hidegfront vonul át, így a fátyolfelhőzet mellett időszakosan erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.08.21.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.08.21.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.08.21.) napon.

2024.08.21. szerda: Hidegfront vonul át, így a fátyolfelhőzet mellett időszakosan erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Délelőtt a Dunántúlon kevesebb helyen, majd délutántól a Dunától keletre többfelé is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél sokfelé megélénkül, elsősorban a Dunántúlon nagy területen meg is erősödik. Zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 27 és 34 fok között valószínű, de helyenként a Tiszántúlon egy-két fokkal melegebb is lehet.
Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hideg fronthatásra számíthatunk. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet. Tartós álmosságérzés jelentkezhet.

A következő napon várható időjárás

2024.08.22 csütörtök: Napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Az ország keleti felén alakulhat ki egy-egy zápor, esetleg zivatar. Sokfelé megélénkül, az északkeleti tájakon megerősödik az északi, északkeleti szél. A maximum 26 és 31 fok között alakul.

Friss híreink:

Lehet, hogy nincs visszaút: döbbenetesen leromlott a talajunk állapota

Új talajvédelmi keretjavaslattal állt elő az Európai Bizottság, amelynek célja, hogy 2050-re az a talajok egészségesek legyenek az egész unió területén. Az Régiók Európai Bizottsága (CoR) azonban több javaslattal állt elő legutóbbi plenáris ülésén, ahol hangsúlyozta, hogy a talajromlással szembeni tétlenség évente több mint 50 milliárd eurós költséget jelent. A szakemberek megosztottak egy drámai számot is: az Európai Unió talajainak 70 százaléka jelenleg egészségtelen. Kiemelték a helyi és regionális önkormányzatok kulcsszerepét a fenntartható talajkezelési gyakorlatok végrehajtásában, különösen a kevésbé fejlett régiókban, miközben sürgették az Európai Bizottságot, hogy biztosítson konkrét támogatást a helyi szinteken.

Kemény szavak: teljesen át kell gondolni a szántóföldi termelést

Új egyensúlyi állapotot kell kialakítani a hazai szántóföldi növénytermesztésben, mert mára világosan látható, hogy a korábbi gyakorlat nem hoz eredményt számos térségben – mondta el Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke az Agrárszektornak. Szerinte az idei, siófoki Agrárszektor konferencia arról fog szólni, hogy a szakma számba veszi a jövő lehetőségeit és az új világban mindenkinek igyekeznie kell megtalálnia a helyét.

Tuti megoldás a drága növényvédők helyett: sokan ezt használják a kertben

Bár a növényvédelem kapcsán elsősorban a növényvédőszeres permetezés jut eszünkbe, a kórokozók és kártevők elleni küzdelem számos más módszerrel is történhet. Az agrotechnikai munkák helyes szervezésével, a munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben történő elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy a vegyi védekezés még szóba sem került.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Egyre több magyarnak már csak hitelből megy a lakásbérlés is: mi lesz itt, ha egyszer dől a dominó?

Egyre drámaibb a helyzet az albérletpiacon és a bűvös 250 ezres átlag havi bérleti díjakat átlépve, már sokak számára egy nagyvárosi kiadó ingatlan lassan a megfizethetetlen kategóriába sorolható. A bajt csak tetézi, hogy nem elég a bérleti díjat és a kapcsolódó rezsit összespórolni, hanem a szerződéskötéshez egy kisebb vagyonnal a zsebünkben kell érkezni. A bérleti díjakkal együtt az egyösszegben fizetendő kaució is drágult, így nem ritka, hogy a saját és a család büdzséje sem fedezi a szükséges költségeket. Egyre többen lehetnek azok, akik személyi kölcsönt vesznek fel erre, legalábbis a legnagyobb hirdetési portálon már hitelt is reklámoznak kifejezetten a kaució rendezésére. Szakértőkkel beszéltünk a témáról: a Bankmonitor szerint a dolog nem ilyen egyszerű, sok esetben a bankok a megélhetés hitelezéseként értékelik a kaucióra felvett hitelt, így pedig elutasítják az igénylést.

Drámai változás érik a Balatonon: ez tényleg mindent megváltoztathat

Hogyan biztosítható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fenntartható fejlődése és természeti értékeinek megőrzése a jövőben, figyelembe véve a klímaváltozás, az inváziós fajok terjedése és a turizmus növekvő nyomása által jelentett kihívásokat? Többek között erre a fő kérdésre keresték a választ a Balaton Régióban tartott Természetvédelmi Konferencián a szakemberek, ahol a jövőbeli terveket és kihívásait tárgyalták. Felvázolták, miként valósíthatók meg rövid és hosszú távon a természetvédelmi célok a magyar tenger térségében, valamint hogyan lehetne fejleszteni a nemzeti park területén található élőhelyeket, valamint a természetvédelemmel kapcsolatos társadalmi és gazdasági tevékenységeket.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,