Igazi kincs hever a magyar kertekben: sokan kidobják, pedig aranyat ér

agrarszektor.hu2024. augusztus 21. 10:29

A zöld paradicsom nem hulladék, érdemes tehát kihasználni a kertben megmaradt terméseket, és a konyhában is kísérletezni az új ízekkel. Bár mértékkel kell fogyasztani, a megfelelően elkészített zöld paradicsom ízletes és különleges kiegészítője lehet a mindennapi étkezéseknek - írta meg a HelloVidék.

Bár az elmúlt hetekben őrületes kánikulában lehetett része az országnak, a hűvösebb és esősebb napok sem feltétlenül kedveznek a most érő paradicsomnak. Sok kiskerttulajdonos szembesül mostanság azzal a problémával, hogy a paradicsomok nem érnek be teljesen: a szárazság és a változó időjárási körülmények miatt gyakran tapasztalható, hogy a zölden lehullanak a növényekről. Felmerül a kérdés: mit lehet kezdeni a zöld paradicsommal? Vajon egészséges megenni, és ha igen, hogyan lehet felhasználni?

A zöld paradicsom valójában éretlen paradicsom, ami nem finom, és nem is édes igazán, így se a lecsóba nem jó, sem pedig paradicsomlének nem igazán való. Az éretlen paradicsomokban található egy szolanin nevű vegyület, amely nagy mennyiségben enyhe mérgezést okozhat, és gyomorfájdalomhoz, hányingerhez és fejfájáshoz is vezethet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a zöld paradicsomot egyáltalán ne fogyassza az ember, csak ügyelni kell a mértékre. Ha valaki mégis nagyobb mennyiségű zöld paradicsomot szeretne fogyasztani, érdemes azt hőkezelni, mivel ez a folyamat csökkenti a szolanin mennyiségét, így biztonságosabbá válik az étel. Emellett savanyítás, sütés vagy főzés is hatékony módja annak, hogy az ember biztonságosan fogyaszthatóvá tegye az éretlen paradicsomokat.

Hogyan használható fel a zöld paradicsom?

Még ha nem értek be, akkor is kár veszni hagyni a zöld paradicsomot. Számos módja van ugyanis annak, hogy az ember felhasználja ezeket az éretlen terméseket.

  1. Zöldparadicsom savanyúság: Az egyik legnépszerűbb módja a zöld paradicsom tartósításának a savanyúság készítése. A paradicsomokat szeletekre vágva, és fűszerekkel, ecettel, cukorral savanyúság készíthető belőle, ami hónapokig is eláll, és remek kísérője lehet a téli ételeknek.
  2. Zöldparadicsom lekvár: Ha valami különlegesre vágyik az ember, lekvárt is főzhet a zöld paradicsomból. Bár elsőre furcsának tűnhet, a zöld paradicsom lekvár kellemesen édes-savanykás íze miatt igazi csemege, és jól passzol sajtokhoz vagy sültekhez.
  3. Sült zöld paradicsom: Egy másik finom módja a zöld paradicsom elkészítésének, ha bepanírozzák és megsütik. A sült zöld paradicsom ropogós külseje és enyhén savanykás íze igazi gasztronómiai élményt nyújt, különösen, ha valami új és izgalmas köretet keres az ember.
  4. Zöldparadicsom chutney: A zöld paradicsom chutney egy fűszeres, édes-savanyú indiai eredetű mártás, amely kiválóan illik húsokhoz, sajtokhoz, vagy akár egy szelet pirítóshoz is. Az egzotikus fűszerekkel és gyümölcsökkel készült chutney remekül feldobja a megszokott ételeket.
Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
zöldség, lekvár, zöld, zöldségtermesztés, paradicsom, savanyúság, kiskert, recept, hellovidék,