Itt az ukránok nagy terve: ez komoly változást hozhat a gabonapiacon

agrarszektor.hu2024. augusztus 21. 09:04

Ukrajna jóváhagyta az ország kulcsfontosságú gabona- és olajosmag-szállítmányaira vonatkozó minimum exportárak új rendszerének végső részleteit - közölte az ukrán kormány. A terv a gabonakereskedők szerint ugyanakkor megzavarhatja az exportot és a kereskedelmet.

Az ukrán kormány az Oroszországgal vívott háborúhoz kapcsolódó ártorzulások kezelésére indította el a tervet, amelynek következtében megnőtt egyes mezőgazdasági termékek belföldi készpénzes felvásárlása, majd mesterségesen alacsony áron történő kivitele az adók elkerülése érdekében. A kabinet most jóváhagyta a minimálárak megállapítására vonatkozó eljárást, és ezzel szabaddá tette az utat a bevezetésükhöz - írta meg a Reuters. Ukrán tisztviselők szerint az új rendszer augusztusban indulhat, de még nem világos, hogy az új szabályok pontosan mikor lépnek hatályba.

Az új exportár-mechanizmus a búza, a kukorica, a napraforgóolaj, a szójabab, a repce és néhány más mezőgazdasági termék szállítására vonatkozik majd, amelyek továbbra is Ukrajna legnagyobb külső bevételi forrását jelentik. Az új szabályokkal összhangban a minimálisan megengedett exportárakat az állami vámszolgálat adatai alapján, az előző hónap szállítási feltételeinek figyelembevételével és 10%-os árengedmény alkalmazásával számítják ki.

A kereskedők szakszervezete, az UGA szerint a minimális exportárak az ukrán export felét veszélyeztetik, ugyanis tönkretehetik a határidős szerződések rendszerét, és bizonytalanságot okozhatnak a piacon az exportőrök kötelezettségeinek teljesítése és a gabonavásárlás tekintetében. Az UGA arra is felhívta a figyelmet, hogy sok vállalkozás olyan bankhiteleket vett fel, amelyeket határidős szerződésekkel biztosítottak. Az ilyen szerződések hiánya viszont megakadályozhatná, hogy a gazdák hitelhez jussanak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
ukrajna, gabonaexport, agrárexport, jóváhagyás, terményár, exportár, mezőgazdasági-termék, minimum, gabonaárak,