Mégis, mi történik a szilva árával a lengyeleknél? Ezt már nem lehet követni

agrarszektor.hu2024. augusztus 21. 15:31

Július eleje óta rendkívüli hullámzást lehetett megfigyelni az ipari szilva felvásárlási átlagárát illetően a lengyeleknél. Augusztus közepén azonban - a sokadik csökkenés után - ismét emelkedésnek indultak felvásárlási árak.

A 2023-as szezonban a feldolgozásra szánt szilva felvásárlási időszaka csak augusztus második hetében kezdődött meg, idén azonban ez a piac sokkal korábban nyitott: már július első dekádjában, kifejezetten magas, 3 PLN/kg (275 Ft/kg) árszinttel. A felvásárlási árak azonban gyorsan csökkenni kezdtek, amint egyre több belföldi gyümölcs jelent meg a piacon - írta meg a FruitVeB. Július vége előtt az ipari szilva átlagos felvásárlási ára már több mint 50%-kal, 1,40 PLN/kg (130 Ft/kg) környékére esett, de július legvégére 1,70 PLN/kg (155 Ft/kg) körüli szintre emelkedett, mivel egyre többen kezdtek el szeszipari felhasználásra szilvát vásárolni, és ez felfelé mozdította az átlagárat.

Augusztus eleje az általános piaci kínálat bővülésével újabb árcsökkenést hozott, ahol az átlagos felvásárlási ár 1,3 PLN/kg (120 Ft/kg) körül alakult, ez az állapot azonban csak rövid ideig tartott. Augusztus közepére ugyanis újabb fordulat következett be, és az ipari szilva felvásárlási ára 20%-ot meghaladó mértékben az 1,4-1,8 PKN/kg (130-165 Ft/kg) közötti sávba erősödött, és az áremelkedés minden felhasználási cél esetében jól látható volt.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
felvásárlási-ár, szilva, áremelkedés, fruitveb, árcsökkenés, lengyelország, augusztus, lengyel, feldolgozás, szeszipar, felvásárlási árak,