Óriási eső zúdulhat le itthon: csak ez az 3 megye úszhatja meg ma a vihart

Óriási eső zúdulhat le itthon: csak ez az 3 megye úszhatja meg ma a vihart

agrarszektor.hu
Augusztus 21-én egy hidegfronthoz kapcsolódóan zivatarok alakulhatnak ki Magyarországon nyugatról kelet, délkelet felé haladva. Délelőtt a Dunántúlon, de csak kevés helyen, a déli óráktól nagyobb számban az ország keleti felén - kiemelten a Tiszántúlon -, és a déli megyékben fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket viharos (~60-80 km/h) széllökések, jégeső (< 2 cm) és átmeneti intenzív csapadék (~10-25 mm) kísérhet. Az északkeleti területeken az egymást követő csapadékgócokhoz lokálisan akár felhőszakadás (> 25 mm) is társulhat. Késő estétől - legkésőbb északkeleten is - fokozatosan megszűnnek a zivatarok. A hidegfront hatására a nap során mérséklődik a meleg, már csak az Alföldön alakul 25 Celsius-fok, illetve délkeleten helyenként 27 Celsius-fok felett a napi középhőmérséklet.

Szerdán hidegfront vonul át az ország felett, így a fátyolfelhőzet mellett időszakosan erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal - írta meg a met.hu. Délelőtt a Dunántúlon kevesebb helyen, majd délutántól a Dunától keletre többfelé is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél sokfelé megélénkül, elsősorban a Dunántúlon nagy területen meg is erősödik. Zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 27 és 34 Celsius-fok között valószínű, de helyenként a Tiszántúlon egy-két fokkal melegebb is lehet. Késő estére 19 és 25 Celsius-fok közé hűl le a levegő.

A HungaroMet Zrt. a zivatarveszély miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyék kivételével az ország teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Mint írták, az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat az érintett területeken.

Forrás: HungaroMet Zrt.Forrás: HungaroMet Zrt.

Felhőszakadás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő ugyanis alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Emellett a magas, akár 27 Celsius-fokot is meghaladó középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Csongrád-Csanád vármegyére. Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A napi középhőmérséklet ezeken a területeken 25 Celsius-fok felett is alakulhat.

Forrás: HungaroMet Zrt.Forrás: HungaroMet Zrt.
Forrás: HungaroMet Zrt.Forrás: HungaroMet Zrt.

Az éjszaka első felében a Tiszántúlon és az északkeleti tájakon még zápor, zivatar előfordulhat, de egyre kisebb számban. Ezt követően ott is csökken a felhőzet, nagyrészt kiderül az ég. Hajnalban az addig derült északnyugati tájakra fátyolfelhőzet érkezik. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon fokozatosan veszít erejéből, míg a Tiszántúlon és a Bodrogközben élénk, néhol erős lesz. Zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 Celsius-fok között alakul.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?