Rengeteget buknak a gazdák a vadkárok miatt: ez lehet a megoldás?

agrarszektor.hu2024. augusztus 21. 16:32

A vadkárok az ország több térségében szinte általánosan, más térségekben lokálisan a mező- és erdőgazdálkodás egyik kiemelt hátráltató tényezőjévé váltak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az érintett gazdálkodók részére széles körű tájékoztatást, és különféle szolgáltatásokat biztosít a tábla-, valamint erdőrészlet szintű vadkár sikeres megelőzésére, valamint a kárigények eredményes érvényesítésére.

A NAK a gazdák tájékoztatása érdekében állította össze a Vadkárkalauz kiadványt, de ezt a célt szolgálja a falugazdászok által folyamatosan biztosított a személyes konzultáció lehetősége. Az Agrárkamara szakemberei minden vármegyében biztosítják a vadkárral érintett területek felmérését, személyre szabott tájékoztatást adva a vadkármegelőzés jövőbeni lehetőségeiről, az aktuális vadkárigények célszerű rendezési útjairól - olvasható a NAK oldalán.

A kamara a sikeres igényérvényesítéshez formanyomtatványokat bocsátott rendelkezésre a tagjai számára, mind a vadászatra jogosultakkal, mind pedig az érintett hatóságokkal történő kapcsolatfelvételhez. A falugazdászok segítenek a gazdálkodóknak a következő nyomtatványok kitöltésében: vadkár megelőzésére szolgáló egyeztető lap, vadkár bejelentő lap vadászatra jogosult irányába, egyezségi megállapodás minta mezőgazdasági vadkárhoz, valamint jegyző előtti, egyezség létrehozására irányuló eljárás megindításához szükséges kérelem minta. 

Előfordulhat, hogy mind a föld használója, mind pedig a vadászatra jogosult olyan jellegű vagy mértékű vadkárral találkozik, melyre az általános vadkármegelőzési módszerek nem elégségesek. Ebben az esetben, igény esetén a gazdálkodók részére a NAK segítséget nyújt a vadászati hatóság irányába történő állományszabályozó vadászat kezdeményezésének bejelentésében. A vadászati hatóság által kiadott engedély segítséget jelenthet a vadászatra jogosult részére, annak érdekében, hogy a kárt okozó vadfaj létszámát szabályozhassa, annak vadászati idényén kívüli időszakban is. 

További újdonság, hogy kísérleti jelleggel, első körben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Győr-Moson-Sopron és Tolna vármegyékben új szolgáltatást indított a kamara: a tagok a falugazdászoknál a tájékoztatás mellett mediátori szolgáltatást kezdeményezhetnek, ami a köztük és a vadászatra jogosultak között zajló egyeztetés közvetlen és tevékeny segítése a kamara által biztosított szakértő által. Ennek célja, hogy az ügyfelek és a vadászatra jogosultak gyorsan, hatékonyan, a nem szükségszerűen felmerülő költségek mellőzésével mindkét fél kölcsönös megelégedését szolgáló egyezséget köthessenek a vadkár rendezésében. Amennyiben a projekttől pozitív eredmények érkeznek, a kamara kezdeményezni fogja az országos szintű lefedettség biztosítását. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
falugazdász, agrárkamara, vadászat, segítség, gazdálkodók, nak, formanyomtatvány, kitöltés, tanácsadás, vadkár, károkozás, vadkárelhárítás,