Itt az új pálinka, ami letarolhatja a boltokat? Nem is hinnéd, miből készül

agrarszektor.hu2024. augusztus 22. 16:28

Napjainkban a klímaváltozás komoly gondokat okoz a gyömülcstermesztésben és ezáltal a pálinkafőzésben is. Előbb-utóbb új gyümölcsfajtákból kell majd pálinkát főzni, mert az eddigi alapanyagok nem élik túl az éghajlatváltozást. A hagyományos alma, barack és szilva pálinkák mellett teret kaphat például a kivi is.

A szokatlan tavaszi és nyári időjárás miatt idén több gyümölcs esetében is jóval korábban kezdődött és hamarabb is ér véget a szezon, miközben a nagy viharok, esőzések órási károkat okoztak. A termés minősége és mennyisége kihat a pálinkafőzésre is. A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy a mennyiség miatt idén nem kell aggódni. A szokottnál nagyobb szezonális csapadékmennyiség elsősorban a meggy és a cseresznye termést érintette rosszul.

Mihályi László szerint az idei szilvatermés jó lesz, ami a pálinkafőzésnek is kedvezhet majd. A szőlő esetében több ültetvényen is fagykárok keletkeztek, de lesz annyi termés, hogy kiszolgálja a pálinkafőzdéket. Hozzátett, hogy szépen termett idén az almakörte is, így összességében nem borúlátó a pálinkafőzési lehetőségekkel kapcsolatban. Ugyanakkor megjegyezte:

nem mindig a legjobb minőségű gyümölcsöket kapják meg a főzdék.

A szakember arra is kitért, hogy a klímaváltozás miatt más gyümölcsök termesztésére is át kell állni. Korábban az volt a jellemző például a barack esetében, hogy két-három évnyi jó termés után következett egy rosszabb. Mostanra viszont ez teljesen megfordult, így 2-3 év rosszabb időszak után következik egy jobb, amely elsősorban a májusi fagyoknak tudható be. A szilva és a meggy jobban bírja az éghajlatváltozást, de kérdéses az alma esete az öntözés miatt.

A gyümölcstermesztés rendkívül kézi munkaigényes és jelenleg nagyon nehéz munkaerőt találni, miközben az ültetvények megfiatalítása is nagyon fontos feladat lenne. Mihályi László szerint a klímaváltozás miatt

főként a bogyós gyümölcsök vannak veszélyben, a málna „szinte teljesen ki fog kopni”, a fekete ribizli pedig már most is komoly fejtörést okoz a termelőknek.

A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke végül elmondta: helyi termesztésű gyümölcsből már Magyarországon is készül kivipálinka.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
pálinka, gyümölcs, meggy, termés, pálinkafőzés, pálinkafőzde, kivi, klímaváltozás, nemzeti, gyümölcsök, tanács, pálinkafőző,