Pusztulnak a halak a Balatonnál: megvan, mi állhat a háttérben

agrarszektor.hu2024. augusztus 22. 09:43

A múlt héten halpusztulás történt a Kis-Balaton „Kazetta” elnevezésű tározóján, amely egy elzárt, nem horgászható terület. A horgászok által hozzáférhető tározórészeken nem történt rendkívüli esemény. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság gátőre értesítette a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőri szolgálatát 2024.08.13-án reggel, hogy a nevezett tározón jelentős halpusztulás történt. A halőri szolgálat azonnal a helyszínre siettett és meggyőződve a havária helyzetről haladéktalan beavatkozásról döntöttek. A tetemek gyűjtését már 11:00-tól megkezdték. A helyszínre szállított csónakokból és partról folyamatosan, három műszakban dolgozva zajlott a munka egészen 08. 17-én reggelig. 

Ahol az áramvételi lehetőség adott volt, vízlevegőztető berendezéseket üzemeltek be a további pusztulás megelőzése érdekében. A káreseményről értesítették az illetékes szerveket, a gyűjtőhelyek fertőtlenítését folyamatosan végezték. Az öt nap alatt összegyűjtött tetemek összesen 17 760 kg-ot nyomtak. Az elpusztult halak tömegének jelentős részét adták az idős dévérkeszegek, a nagyméretű pontyok és harcsák, de darabszámban jelentős volt az egynyaras korú süllő is - írja közleményében a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A társaság kollegái az oldott oxigén koncentrációját a tározó több pontján mérték, a legalacsonyabb érték 0,34 mg/l volt (1 mg/l érték alatt már a legtöbb halfaj esetében várható pusztulás). A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai is végeztek méréseket. Előbbi szervezettől már érkeztek előzetes laboreredményeket, de a toxikológiai vizsgálat még tart, így részletes elemzés későbbre várható.

Az eseményeket napokon át tartó rendkívüli kánikula és szélcsend előzte meg. A rendelkezésre álló eredményekből már látható, hogy a Kazettán vízvirágzás alakult ki (magas klorofill-a koncentráció: 139 µg/l), majd az alga részint pusztulni kezdett (barna és barnás szín megjelenése, rothadó mocsárszag). Az elpusztult alga bakteriális bontása a vízben oldott oxigént fogyasztja, így annak koncentrációja lecsökkent. A szokásosnál magasabb vízhőmérséklet mellett eleve kevesebb oxigént tud oldani a víz, ennek koncentrációját a bomló szerves anyag még gyorsabban csökkenti nulla közelébe.

Eközben a szerves anyag bomlása során a magasabb rendű élőlények számára toxikus hatású ammónia keletkezett, amelyet a baktériumok oxigén hiányában nem tudnak nem toxikus nitráttá alakítani. A nagyon kis vagy nulla oxigénkoncentráció önmagában is pusztít. A relatíve magas vízhőmérséklet, a toxikus ammónia, másutt pedig a szintén mért kénhidrogén megjelenése a víz minőségének romlását csak fokozza. A fenti folyamatok nagyon gyorsan alakultak ki, szinte egyik napról a másikra, amit a vizsgálati eredmények is mutatnak.

A médiában tévesen jelentek meg olyan hírek, hogy a pusztulás az egész Kis-Balatont érintette, de csak egy belső tározórészről van szó, amely a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszernek mindössze 3,4%-a. A Kazetta elnevezésű vízterület normál üzemi működés esetén nem kap vizet, nem vesz részt a Kis-Balaton „vérkeringésében”. Funkciója a Zalán esetlegesen érkező szennyezés befogadása, így ide csak káresemény idején történik vízkormányzás. A kármentesítást kizárólag a társaság dolgozói végezték.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
hal, balaton, nap, halpusztulás, nitrát, hőség, oxigénhiány, pusztulás, oxigén, kis-balaton,