Durva: repülő csótányok jelentek meg a borsodi nagyvárosban

agrarszektor.hu2024. augusztus 23. 16:02

Újabb rovarok borzolják a kedélyeket az Avason: többen találkoztak az autóknál, az utcákon és az ablakokon is megszólalásig a konyhai csótányhoz hasonló rovarokkal az elmúlt napokban. Az érintettek elmondása szerint a rovar repülni is tud.

Kiss János bogármérnök a boon.hu-nak elmondta, hogy nem egy újfajta rovarral van dolguk az embereknek. 

Az erdei csótány sokkal kisebb, mint a német csótány és kerekebb a teste is. Amint közelít felé az ember a rovar elmenekül és a többi társával ellentétben repülni is képes. 

- mondta a szakember. 

A katicabogárhoz hasonlóan hártyaszerű szárnyával repül. Legfőképpen a páradús környezetet kedveli és a háztartásokat nem keresi, hanem az erdős, fás, ligetes környezetet. Azt viszont fontos kiemelni, hogy nem házi csótányok! Ezek az apró, többnyire ártalmatlan rovarok korábban kizárólag erdős területeken éltek, azonban az utóbbi időben egyre gyakrabban tűnnek fel lakóházak közelében is. Az erdei csótány egy olyan rovarfaj, amely az őshonos európai csótányok közé tartozik. Éppen ezért összetévesztendők a közismert házi csótányokkal, amelyek inkább a lakott területeken, épületekben fordulnak elő, és hírhedtek kártételükről, valamint egészségügyi kockázataikról.

Az erdei csótány leginkább nedves, avarral borított erdőkben található meg, ahol elhalt növényi anyagokkal táplálkozik. Testük jellemzően kisebb, 1-1,5 cm hosszú, és jóval kevésbé fényes, mint házi rokonaiké. Ráadásul nem kedvelik a beltéri környezetet, és nem is keresik az emberi táplálékforrásokat. Ezért, amikor egy-egy példány mégis a városokban vagy lakóházak körül tűnik fel, sokkal inkább a környezeti változások eredményeként tekinthetünk rájuk, semmint invazív fajként.

Ezek az apró lények nem jelentik azt a veszélyt, amit a közönséges házi csótányok, és nem kell attól tartani, hogy elárasztják a lakóházakat vagy fertőzéseket terjesztenek. Az erdei csótányok általában nem keresik az emberi érintkezést, és nem válnak szobai kártevőkké. 

Amennyiben mégis találkozunk velük a lakásunk közelében, a legjobb megoldás, ha egyszerűen visszahelyezzük őket a szabadba, ahol folytathatják természetes életciklusukat. A szellőztetés és a rendszeres takarítás pedig biztosítja, hogy ezek a rovarok ne találják vonzónak otthonainkat

- hívják fel a figyelmet.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
környezetvédelem, környezet, nak, rovar, táplálék, megoldás, rovarok, környezetbarát, invazív-faj, invazív, invazív-rovar,