Durván drágulnak ezek az élelmiszerek: alig tudják megvenni az emberek

agrarszektor.hu2024. augusztus 23. 08:14

Kínában a termékárak meredeken emelkedtek az elmúlt két hónapban, a szélsőséges időjárás hatására. A hatalmas áradások vagy éppen rekkenő hőség, több millió hektár termőföldet pusztított el, és ez mostmár közvetlenül a fogyasztókat is érinti. A Földművelésügyi és Vidékügyi Minisztérium adatai szerint a mezőgazdasági termékek nagykereskedelmi árának mutatója június 25-től augusztus 21-ig minden nap folyamatosan emelkedett, kivéve a július 19-i enyhe visszaesést.

-Az idén nyáron megugró élelmiszerárak további fejfájást okoznak a világ második legnagyobb gazdaságának, amely már amúgy is problémákkal küszködik. Figyelemre méltó, hogy a minisztérium által június 17-e és augusztus 15-e között nyomon követett 28 zöldség átlagos nagykereskedelmi ára kilogrammonként 4,29 jüanról (60 cent) 6 jüanra ugrott, ami 39,9 százalékos növekedést jelent - olvasható a Reuters oldalán.

Nem tudom, mi lesz idén, de a vegetáriánus ételek nagyon drágák, és a hétköznapi emberek aligha  engedhetik meg maguknak

- panaszkodott a Toutiao kínai hír- és információs tartalomplatform egyik felhasználója. A pekingi Xinfadi Marketen - Kína legnagyobb mezőgazdasági nagykereskedelmi piacán - a zöldségek súlyozott átlagára augusztusban 4 jüan/kg volt, ami 25%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Kínai Központi Televízió (CCTV). Emelkedett a káposzta, karfiol, káposzta, uborka, spenót, körte, padlizsán és a cukkini ára is. Kína megszenvedte a tavasszal kezdődött és júliusig tartó heves esőzéseket, valamint hetekig tartó rekordmeleget.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
piac, kína, zöldség, élelmiszerárak, élelmiszerár-emelkedés, augusztus, június, élelmiszerár, emberek, mezőgazdasági, világ, legnagyobb, minisztérium, élelmiszerüzlet,