Figyelmeztetést adtak ki: brutális idő jön Magyarországon

MTI2024. augusztus 23. 15:27

Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos az ország egész területére augusztus 24-én, szombaton nulla órától augusztus 30-án, pénteken 24 óráig a HungaroMet előrejelzése alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A tájékoztatás szerint az egész országban továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani.

A közös közleményben azt írták: a tartós meleg életkortól függetlenül az egészségesek szervezetét is megviseli, de a krónikus betegek veszélyeztetettsége még nagyobb. A magas hőmérséklet miatt kialakuló tünetek kezelésénél a legfontosabb a test hűtése, valamint a folyadék és a só pótlása. A hőség okozta stressz a vérkeringés és a perifériás erek túlzott igénybevételéhez vezethet, ami elsősorban a szívet és a tüdőt érintő betegségekre, illetve a cukorbetegségre van kedvezőtlen hatással.

A túlzott meleg fokozza a szív munkáját, ami megterhelő a szervezet számára. A meleg a vér sűrűségét is növeli, különösen, ha a beteg sokat izzad, de nem iszik elég folyadékot. Mindez növeli a véralvadás valószínűségét és fokozza a vérrögképződés kockázatát. Kánikulában gyakoriak a vérnyomásproblémák. A meleg csökkenti a vérnyomást, vérnyomás-ingadozást okozhat, illetve felerősítheti a gyógyszerek hatását - ismertették.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a magas hőmérséklet és a légszennyezés együttes hatása különösen a légúti betegségek kialakulására, lefolyására van kedvezőtlen hatással. Nagy hőségben a tüdő teljes kapacitással működik, a tüdőn át intenzíven párolog a víz, illetve zajlik az anyagcseretermékek cseréje, ezért ilyenkor súlyosbodnak a hörgőgyulladással járó betegségek, beleértve az asztmát is. Magas légszennyezettségi értéket mutató napokon fontos, hogy a légzőszervi betegségekben szenvedők minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, és viseljenek maszkot - emelték ki.

Kitértek arra, hogy a forró nyári napokon az inzulinnal kezelt és az egyéb gyógyszeres kezelésben részesülő cukorbetegeknek is fokozott óvatossággal kell eljárniuk. Esetükben különösen fontos a kellő mennyiségű folyadék, mert a kiszáradás hatással van a cukoranyagcserére. A folyadéknak szénhidrát-, koffein- és alkoholmentesnek kell lennie, mert ezek az anyagok vízhajtó hatásuk miatt emelhetik a vércukorszintet. Fontos gyakrabban ellenőrizni a vércukorszintet, mert nagy melegben a szervezet több energiát fordít a test hűtésére, így gyakoribb a hirtelen vércukoresés.

A közleményben ismételten figyelmeztettek arra, hogy gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyjuk parkoló autóban, hiszen még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Azt kérték, ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. Az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt - áll a közleményben.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
erdő, tűzgyújtás, időjárás, magyarország, kánikula, katasztrófavédelem, riasztás, nyár, hőség, meleg, hőségriasztás, szombat,