Kiderült az igazság a magyar barackról: ha szereted, ezt tudnod kell

agrarszektor.hu2024. augusztus 23. 16:31

A legfrisseb előrejelzések szerint az időjárási nehézségek ellenére egész Európában jó eredményekre számíthatunk barackfronton, az Európai Unió szinte összes régiójában növekedés tapasztalható az őszibarack és a nektarin termésmennyiségében is. Őszibarackból a tavalyihoz képest idén hazánkban is majdnem duplaannyi termett, emellett a kajszi piaca is fellendülőben van.

Napjainkban a mezőgazdaságban jelentős problémát okoznak az szélsőséges időjárási körülmények. Az állományok már tavasszal két-három héttel előrébb jártak a megszokottnál, így a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak a gyümölcsösökben, ennek ellenére a hazai és az európai baracktermés is jó eredményeket hozhat idén.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) közelmúltban megjelent jelentése alapján elmondható, hogy az őszibarack szedése július 16-án 51,2 százalékon állt, a termésátlag pedig 10,8 tonna/hektár körül alakult, ami közel kétszerese a tavalyi hektáronkénti termésátlagoknak. 2023-ban a nektarin és őszibarack termés 13,80 ezer tonnára volt tehető. A KSH adatai szerint az őszibarack termőterülete öt év alatt nagyot csökkent országszerte, a 2018-as 4,9 ezer hektárral szemben tavaly már csak 2,3 ezer hektáron termeltek a gazdálkodók.

Ahogyan korábban az Agrárszektor megírta, az idén kajszibarack téren kiváló eredményeket érzékelhetünk, a szezon korábban kezdődött és tovább is tarthat. Hazánkban jelenleg 4.938 hektáron, 1.731 termelő foglalkozik kajszibarack termesztésével. Az elmúlt több, mint 10 évben a termőterületek 4000 hektárról közel 5000 hektárra növekedtek. A kajszibarack fő termesztő körzetei Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Pest, Somogy és Tolna vármegyékben van. 

Európában is jó a helyzet

Az Európai Unió négy vezető őszibarack- és nektarintermelő országa Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország, melyek esetében a termésmennyiség az előző évhez képest várhatóan 5 százalékkal, 2,7 millió tonnára emelkedik. A nektarin termése 8 százalékot emelkedhet, nagyságrendileg 1,34 millió tonnára, az őszibaracké 1,04 millió tonnára lesz tehető 4 százalékos emelkedéssel. Egyedül a lapos barack termésmennyisége fordulhat át negatív irányba, amely 310,8 ezer tonnára csökkenhet, ez pedig 4 százalékos esést jelent az előző évi adatokhoz képest. 

Spanyolországban a nektarin termését 1 százalékos emelkedéssel 590,8 ezer tonnára jelezték előre a szakértők, az ipari felhasználású őszibarack esetében pedig 6 százalékos emelkedést látnak a megfigyelt időszakban. Olaszországban a friss fogyasztásra szánt termésmennyiség összesen 907,7 ezer tonnára nőhet, amelyből 483,0 ezer tonna a nektarint, 424,7 ezer tonna pedig az őszibarack. Görögországban az ipari célra termesztett őszibarack száma a tavalyihoz képest 9 százalékkal lehet kevesebb az elmúlt 5 év átlagánál, ez mindössze 345 ezer tonnára lesz tehető. Görögországban az ipari célú őszibarack termése a várakozások szerint 345 ezer tonna marad 2024-ben, ami 9 százalékkal lenne kevesebb az előző öt év átlagánál. A Francia Mezőgazdasági Minisztérium júliusi jelentése szerint 4 százalékos növekedést jelzett  az őszibaracktermés beleértve a nektarint és az ipari barackot is.

Árak alakulása és külkereskedelem

Az őszibarack átlagára 2024 júliusában az előző év azonos időszakához képest a vizsgált országokban nőtt, kivétel ezek közül Olaszország, ahol 3 százalékos árcsökkenést lehet tapasztalni, itt 1,21 euróért vásárolják a barackot kilónként, Spanyolországban pedig 8 százalékos áremelkedés tapasztalható. A nektarin Olaszországban és Spanyolországban is 10 százalék körüli áremelkedést mutat, előbbiben 1,40 euróba, utóbbiban pedig 1,19 euróba került egy kilogramm gyümölcs az Európai Bizottság adatai szerint.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapest Nagybani Piacon 2024 24-33. hetében az őszibarack termelői ára 667 forint volt kilogrammonként, ez 13 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az import őszibarack nagykereskedelmi ára 1350 forint volt kilónként, ez 2024 17-26. hetében 22 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi évben ugyanekkor. A KSH adatai szerint idén a januártól májusig terjedő időszakban 107 százalékkal több, összesen 1,16 ezer tonna nektarin és őszibarack érkezett az országba, mint tavaly, ugyanebben az időszakban. 2023-ban Magyarországon az őszibarack- és nektarin-külkereskedelmi egyenlege negatív volt, a behozatal 15 ezer tonnára, a kivitel pedig 925 ezer tonnára volt tehető.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kajszibarack, ksh, európa, nagybani-piac, európai-unió, eurostat, árak, őszibarack, barack, nektarin, tonna, millió, őszibarack-termesztés, őszibaracktermés, őszibarack ára,