Ennyire könnyű a szúnyogok ellen védekezni: méreg helyett ezt használd

agrarszektor.hu2024. augusztus 24. 14:01

A szúnyogok minden nyáron megkeserítik az emberek életét, nehéz úgy a kertben lenni, hogy legalább egy csípést ne szerezzünk. Nem feltétlenül kell azonban vegyszerekhez nyúlnunk azért, hogy elriasszuk őket, ugyanis számtalan természetes módszer létezik, amelyekkel távol tarthatjuk ezeket a kellemetlen rovarokat. Összegyűjtöttünk 5 olyan növényt, amelyet a elültetnünk a kertben, amellett, hogy díszítőek lesznek, a szúnyogok elleni harcban is nagy segítségünkre lesznek, ráadásul természetes megoldások.

Nehéz úgy nyáron a kertben maradni, hogy ne érkezzenek meg azonnal a szúnyogok, amelyek sokat tudnak rontani a kertben tartózkodás élményén. Mutatunk most 5 olyan növényt, amely termesztésével könnyedén távol tarthatjuk ezeket a csípős rovarokat a portánktól, és így vegyszerekhez sem kell majd nyúlnunk a jövőben - írja a balconygardenweb.com.

1. Sétányrózsa

A sétányrózsa nagyon erős illatot áraszt, amelyet sok szúnyog nehezen visel el. A legtöbb növénytől eltérően nemcsak apró, színes virágfürtjei hordozzák ezt az illatot, hanem a fogazott levelei is. Érdemes a bejárat körül termeszteni, de a növény összezúzott lombozatának dörzsöléséve, valamint a tűzbe dobásával szintén elriaszthatjuk a szúnyogokat. Ez az évelő cserje a teljes napsütést szereti, de könnyen alkalmazkodik a rossz talajviszonyokhoz is, ugyanakkor meglehetősen invazív, így érdemes vigyázni vele. Ez utóbbi miatt ajánlott inkább cserépben vagy kosárban, és nem a szabadföldben termeszteni.

2. Citronella

A citrusos illatával a citronella taszítja a szúnyogokat, két elsődleges faja, a Cymbopogon nardus és a Cymbopogon winterianus, olyan illóolajokat tartalmaznak, mint a citronellal, a citronellol és a geraniol. Ezek mind nagy segítségünkre lehetnek a szúnyogok és számos más káros rovar távol tartásában.

3. Illatos macskamenta

A szúnyogok által igazán gyűlölt növények listáján előkelő helyet foglal el az illatos macskamenta. Erős illata miatt tökéletes arra, hogy távol tartsuk vele a szúnyogokat a kertünktől. A növénynek mélyen fogazott, tojásdad, zöld levelei és apró fehéres vagy lilás virágai vannak. Bár az illatos macskamenta a jó vízelvezetésű talajt és a teljes napsütést kedveli, képes alkalmazkodni az eltérű, különféle körülményekhez is. 

4. Borsmenta

A menta illata mindig a szúnyogok ellensége volt, ez az egyik általuk leginkább került növény. A magas mentoltartalma ugyanis tompítja a rovarok érzékelését. Érdemes lecsípni a borsmenta friss leveleit, és ezeket felhasználva távol tartani a csípős rovarokat otthonunktól.

5. Levendula

A levendulát nemcsak a számtalan felhasználási módja miatt szeretjük, hanem azért is, mert sok kártevő, köztük a szúnyogok is utálják. Számos olyan illóolajat tartalmaz ugyanis, ami segít elriasztani a betolakodókat. A lila virágai és ezüstös-zöld lombozata miatt ez a nyugtató hatású növény tökéletes választás sövényekhez és szegélyekhez. A levendula sok környezeti körülményt elvisel, de a jó vízelvezetésű, száraz talajt és a napsütést kedveli.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
növény, rovar, levendula, szúnyog, csípős, kert, kiskert, menta, termesztés, rovarok, illóolaj, levél, borsmenta,