Itt az új szabályozás: ez vár nagyon sok magyarra 2025-től

agrarszektor.hu2024. augusztus 24. 17:59

2024. augusztus 8-án megjelent a 235/2024. (VIII.8.) Kormány rendelet, mely a közbeszerzések során alkalmazandó környezetvédelmi követelményeket szabályozza 2025.január 1-től. A cél az, hogy az építési projektek hosszú távon fenntarthatóbbak legyenek, hozzájárulva Magyarország környezetvédelmi és fenntarthatósági céljainak eléréséhez.

Fontos kiemelni, hogy a rendelet érintheti a Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása és a Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatására megjelent pályázatokat is. A pályázók számára különösen lényeges, hogy a fejlesztési projektek során figyelembe vegyék a közbeszerzés során alkalmazandó környezetvédelmi előírásokat és felkészüljenek az új követelményekre - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az új szabályozás célja, hogy a közbeszerzési eljárásokban kiemelt figyelmet kapjanak a környezetvédelmi szempontok az új épületek tervezése és kivitelezése, valamint a meglévő épületek felújítása során. A rendelet 13. § részletesen meghatározza, milyen követelményeket kell alkalmazni a fenntarthatóság biztosítása érdekében.

A 13. § főbb rendelkezései

A 13. § előírja, hogy az építési projektek tervezésekor és kivitelezésekor figyelembe kell venni a fenntarthatósági szempontokat. Ide tartozik az energiahatékonyság növelése, a környezetbarát anyagok használata, valamint az építési hulladék mennyiségének minimalizálása és megfelelő kezelése.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, környezetvédelem, rendelet, fejlesztés, környezet, fenntarthatóság, közbeszerzés, beszerzés, feldolgozó-üzem, kivitelezés,