Fontos változás jön Magyarországon: ez rengeteg földhasználót érint

Fontos változás jön Magyarországon: ez rengeteg földhasználót érint

agrarszektor.hu
A földek ingatlan-nyilvántartásban szerepló jogosultjainak - jellemzően a tulajdonosokról van szó - a hiányos vagy téves adatainak a rendezésére már évekkel ezelőtt lehetőséget teremtett a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló 2020. évi LXXI. törvény (röviden: Foktftv.), melynek 2021-es hatályba lépése után az ingatlanügyi hatóságok hivatalból meg is indították a termőföldeknél az adategyeztetéseket.

A mostani módosítás a földhasználati lapokat érinti. Miszerint a hiányos vagy téves adatokkal szereplő földhasználók adatait - mindegy, hogy természetes személy vagy gazdálkodó szervezet a földhasználó - a földhasználó adatainak kijavítása vagy kiegészítése céljából, az ingatlanügyi hatóság összeveti a földhasználati lapon szereplő adatokat a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban vagy a cégnyilvántartásban fellelhető adatokkal, illetve az okirattárban fellelhető okiratok adataival. Ha az összevetés eredményre vezet és a földhasználó pontosan beazonosítható, akkor a hiányzó adatokat átvezetik a földhasználati lapra, a téves adatokat pedig javítják - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha az összevetés alapján a földhasználó mégsem azonosítható be egyértelműen, akkor az ingatlanügyi hatóság bevonja az illetőt is az adategyeztetésbe, azaz értesítést küld neki a hiányzó vagy téves adatok tisztázása érdekében. Pontosan meg van határozva az is, hogy kinek - milyen esetlegesen fellelhető, akár más nyilvántartásokban szereplő, ismert címére kell ezt az értesítést kézbesíteni. Ha a hatóság és az érintett személy közti egyeztetés eredményes és  ily módon sikerül végül tisztázni az érintett személy hiányzó vagy téves adatait, akkor az ingatlanügyi hatóság a földhasználati lapon a hiányzó vagy tévesen feltüntetett adatot hivatalból feltünteti.

Fontos megemlíteni, hogy a földhasználók  - a kezdetektől fogva - maguk is kötelesek a földhasználati lap I. részében szereplő adataiknak a megváltozását 30 napon belül az ún. változás-bejelentési adatlap benyújtásával bejelenteni az ingatlanügyi hatóságnak. Könnyebbséget jelent, hogy ha olyan adatnak a változásáról van szó, amit más, közhiteles nyilvántartás tartalmaz, akkor nem szükséges azt külön bejelenteni a földhasználati nyilvántartás felé, hanem lehet kérni a közhiteles nyilvántartást vezető szervet, hogy a változásról értesítse az ingatlanügyi hatóságot. Ami most új, hogy ha a változásbejelentés a földhasználó részéről elmarad ugyan, de az adat változásról az ingatlanügyi hatóság mégis tudomást szerez, akkor a megváltozott adatot maga a hatóság átvezeti.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?