Ez most a legnagyobb drón a világon: ettől mindenkinek leesik az álla

agrarszektor.hu2024. augusztus 26. 13:34

Az amerikai Rotor Technologies bemutatta a jelenleg megrendelhető legnagyobb mezőgazdasági pilóta nélküli légi járművet (UAV). A Sprayhawk névre keresztelt gép jelentős, 416,3 literes kapacitással büszkélkedhet. A gyártó közleménye szerint az első drónokat 2025 tavaszán fogják leszállítani a megrendelőknek.

Már elkészült az első sorozatgyártású Sprayhawk drón, és a Rotor Technologies közlése szerint jelenleg a szántóföldi teszteken vesz részt. A gépet még idén meg fogja kapni a gyártó egy partnere az Egyesült Államok középnyugati részén. A sorozatgyártás első szériája (15 gép) a projektet előre támogató partnerekre fog összpontosítani, akik várhatóan a 2025-ös kukoricaszezonra fogják megkapni a drónjaikat - írta meg a Future Farming. Azok számára, akik december 15-ig leadják megrendeléseiket, a bevezető árat 990 ezer amerikai dollárban határozzák meg. Ez a lehetőség egyelőre az amerikai és a brazil gazdák számára áll nyitva.

Ben Frank, a Rotor Technologies kereskedelmi igazgatója kiemelte, hogy a gép képes megfelelni az amerikai gazdálkodók és a légi kijuttatók változó igényeinek. Mint fogalmazott,

a jelenleg forgalomban lévő drónok közül sok nem valószínű, hogy kiállja az idő próbáját. A nagyobb és megbízhatóbb légi járművek iránti igény ugyanakkor egyértelmű.

Valóságos helikopter, egy drón hatékonyságával

A Rotor Technologies vezérigazgatója, Hector Xu szerint a Sprayhawk egyesíti egy teljes értékű helikopter képességeit egy drón költséghatékonyságával és biztonságával. A gépet úgy tervezték, hogy óránként több mint 97 hektár területet fedjen le. Lycoming 6 hengeres repülőmotorral rendelkezik, és 130 km/h feletti permetezési sebességre képes, a két tankolás közötti repülési idő pedig 50 perc. A gyártó azt állítja, hogy a drón permetezési sebesség és kapacitás tekintetében megfelel a személyzettel felszerelt repülőgépek teljesítményének, miközben jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket és növeli a biztonságot.

A Robinson R44 helikopteren alapuló pilóta nélküli légi jármű képes függőlegesen fel- és leszállni, és minimális, mindössze kétfős földi személyzettel is működtethető. A gép felszereléséhez tartozik a 416,3 literes permetezőtartály, a 10 méteres szórókerék, valamint a fejlett autonóm permetezési útvonal és a terepkövető algoritmusok. Ezenfelül kamera- és LIDAR-érzékelőkkel is rendelkezik az akadályok felismeréséhez és a drótok elkerüléséhez. Korábban a legnagyobb rendelhető permetező drón a brazil VTol Agrobee 200 volt, amely képes akár 200 kilogrammnyi növényvédőszert is szállítani és kijuttatni.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gép, amerikai-egyesült-Államok, drón, permetező, legnagyobb, drónos-permetezés, gyártó, drónhasználat, amerikai-cég, drónos-növényvédelem, permetező-drón,