Tényleg a vesztébe rohan a világ? Kiderült, mi várhat ránk a jövőben

agrarszektor.hu2024. augusztus 26. 11:34

A 252 évvel ezelőtti Perm végi kihalás következményeit vizsgálta egy kutatócsoport és megdöbbentő eredményekre jöttek rá. Az üvegházhatású gázok kibocsátása napjainkban sokkal nagyobb mértékben történik, mint a múltban történt óriási vulkánkitörések során.

A Zürichi Műszaki Egyetem kutatói egy nagy, nemzetközi összetételű csapatban azt mérték fel, miként reagált bolygónk jelentős hőmérsékleti változására a növényzet, és miféle evolúciós következményekkel járt ez. Ehhez a bolygónk legnagyobb tömeges kihalási hullámainak az idejére pillantottak vissza - olvasható a National Geographic oldalán.

Szibéria területén nagy, bazaltáras vulkánkitörés zajlott a 252 évvel ezelőtt bekövetkezett perm végi kihalás következtében melynek eredménye a szibériai trap, amely ma lépcsőzetes sziklák sokaságából áll. A kitörés során nagyságrendileg 200 ezer év alatt, 40 ezer millió szén jutott a légkörbe, 5-10 Celsius-fokkal felmelegítve a bolygót. A változások következtében felborult földünk hőszabályozása. A kihalási hullám következtében évmilliókig tartó átmeneti időszak köszöntött be, amelynek során azután a növényvilág apránként visszanyerte erejét.

A bolygó lehűlésének érdekében a légköri szén-dioxid mennyiséget csökkenteni kell, ehhez pedig a szilikátos kőzetek málása és a növények által közvetlenül megkötött szén járult hozzá. Az élővilágunk jelentős részt vállal abból a folyamatból, amelyet a Föld termosztátjaként ismerhetünk, stabilizálja a klímát az a kényes egyensúlyi állapot, amelyet a pusztán geológiai és légköri hatások képesek volnának nagyon eltolni.

Alkalmazkodás

Az élővilág képviselőinek alkalmazkodását és elvándorlási képességét vizsgálták a kutatók egy-egy a klímát is érintő bazaltáras vulkánkitörés után, három nagy kihalási hullámban. Minden alkalommal jelentős melegedés zajlott, de eltérések voltak az a melegedés mértékében és az idő elteltében. Kiderült, hogy a hosszabban tartó és jelentősebb mértékű kitörések, és az utánuk következő felmelegedések következményeit sokkal nehezebben viselte az élővilág.

A perm végi vulkánkitöréshez hasonló események attól függő hatást fejtenek ki, hogy bolygónk milyen rövid vagy hosszú idő alatt képes visszadolgozni a kibocsátott szenet. A kisebb katasztrófákból az élővilág könnyebben kilábal, a nagy, gyorsan végbemenő katasztrófák viszont súlyos gondokat jelenthetnek. Ezek nyomai akár évmilliókon át kimutathatóak a kőzetekben.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
széndioxid, szén, klímaváltozás, globális-felmelegedés, szén-dioxid, bolygó, élővilág, üvegházhatású-gáz, kihalás, szén-dioxid-kibocsátás,