Aggasztó, ami a lengyel piacokon zajlik: mégis mi történik az almával?

Aggasztó, ami a lengyel piacokon zajlik: mégis mi történik az almával?

agrarszektor.hu
Olcsóbb most a Gala alma Lengyelországban mint tavaly. A kínálat bővülésével lefelé indult a fajta nagybani ára a helyi piacokon, pedig a 2023-asnál jóval kisebb termés várható idén.

Lengyelországban az idén a megszokottnál sokkal korábban kezdődött meg a Gala betakarítása - és nem csak a tavalyi, kifejezetten kései szürethez képest, hanem a fajtára egyébként jellemző időponthoz képest is. És bár augusztus végén a piacon még nincs jelen számottevő mennyiség, a kínálat bővülő dinamikája máris elegendő ahhoz, hogy a nagybani árak lefelé mozduljanak el - írja FruitVeB.

Ez önmagában még nem lenne problematikus, hiszen minden szezonban jelentkezik ez a trend, az árcsökkenés mértéke mégis aggodalomra adhat okot a termelők körében. Jelenleg a 70+ átmérőjű Gala alma nagybani piaci ára 2-2,6 PLN/kg (185-240 Ft/kg), a 65+/68+ átmérőjű kategóriában pedig 1,7-2 PLN/kg (155-185 Ft/kg) között alakul. A most említett ártartományok felső határán a csíkos fajták legszebb gyümölcsei kelnek el.

Ami aggasztó, hogy ezek az árak alacsonyabbak, mint a 2023/2024-es szezon kezdetén, pedig minden termésbecslés, minden piaci prognózis arra utal, hogy idén jóval kevesebb alma terem majd különösen Lengyelországban, de egész Európában is. Mi állhat a látszólag indokolatlanul alacsony szezon eleji árak hátterében? Egyetlen ok valószínűsíthető, ez pedig az, hogy egyszerre túl sok lengyel termelő gondolta úgy, hogy a lehető leghamarabb lép ki a piacra, annak érdekében, hogy elsőbbségi, korai árprémiumot érvényesíthessen, így pedig túl gyorsan nő a kínálat. Az augusztus közepe óta eltelt két hétben ezért a 70+ Gala átlagára 2%-kal csökkent, ami azt jelenti, hogy éves összehasonlításban is 2%-kal alacsonyabb, mint a tavalyi ár - megjegyzendő viszont, hogy a 2022-es kezdő árakhoz képest a jelenlegi szint így is több mint 50%-kal magasabb.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?