Hatalmas vihar jöhet Magyarországon: mutatjuk, hol csaphat le jégeső is

agrarszektor.hu2024. augusztus 27. 08:14

Riasztást adtak ki több nyugati, északnyugati járásra is keddre Magyarországon zivatar és felhőszakadás kialakulásának veszélye miatt. Emellett az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar veszélye miatt, 5 megyében pedig felhőszakadásra lehet számítani. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt pedig 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

A HungaroMet tájékoztatása szerint kedden kora délelőttig főként a Dunántúlon, annak is leginkább a nyugati felében fordulhatnak elő zivatarok. Ezt követően elsősorban a délutáni, kora esti órákban alakulhatnak ki zivatarok, melyre legkisebb esély a Dunántúl nyugati felén van. A zivatarokat átmenetileg viharos széllökés (~60-70 km/h), kis méretű jég (< 2 cm) és lokálisan intenzív csapadék (~10-20 mm) kísérheti. A Dunántúl nyugati részein néhol felhőszakadás is előfordulhat (> 25 mm). Mindezek miatt nuygati, északnyugati járásban is elsőfokú riasztást adtak ki kedden zivatar, illetve felhőszakadás veszélye miatt.

Emellett elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar miatt az egész országban kedden, valamint felhőszakadás miatt 5 nyugati megyében is. Kedden jégeső, szélerősödés, valamint 25-30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat az érintett területeken.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csapadék, eső, magyarország, riasztás, zivatar, szél, figyelmeztetés, vihar, felhőszakadás, széllökés, szélerősödés, villámlás,