Hódít az új őrület: rég elfeledett állat jelent meg sok magyar gazdaságban

agrarszektor.hu2024. augusztus 27. 12:27

Az 1960-as években szinte teljesen eltűnt majd a 2000-es évek elején újra divatba jött a szürke marha tartása és tenyésztése. A felfelé ívelést egy leszállóág követte, jelenleg pedig újra egyre több gazdaságban foglalkoznak szürke marha tartással.

Állattartóként a szürke marha tartás legnagyobb nehézségeit a körülmények és az állandóan változó jogszabályok adják. Napjainkban a szürke marha tenyésztők saját maguk keresik a piacokat, de szeretnének egy olyan minősítési és központi értékesítési rendszert létrehozni, amely minden gazda érdekét szolgálja, s egyben azt is jelenti, hogy a vevők folyamatosan jó minőséghez juthatnak. A közvélekedéssel ellentétben, a szürke marhát nem csak tartani és legeltetni kell, hozzáadott táplálékra is szüksége van, ennek eredményeképpen lehet megfelelő, piacképes eredményeket produkálni - írja a Népszava.

Minőség biztosítása

Abban, hogy a szürke marha minősége megmaradjon, nemcsak a pedigrés anyatehén állománynak van jelentősége, hanem természetesen a bikáknak is. Nagy Géza egerszóláti gazda, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesület elnöke elmondta, hogy az egyesületnek van egy úgynevezett bikanevelő programja, mely keretein belül az ország minden területéről felvásárolják a bikákat. A nevelésük közel három évig tart, ez idő alatt szigorú, illetve részletes minősítési eljáráson esnek át, amelyet megelőz egy genetikai alapú vérvizsgálat is. Ezután szakmai bizottság később lajstromszámot ad nekik, amellyel kihelyezhetőek a tenyészetbe, a folyamatnak köszönhetően pedig csak a továbbszaporításra legalkalmasabb egyedek maradnak a "rendszerben". Fontosnak tartják a természetazonosságot, tehát nem akarnak túlszelektálni, hanem hagyják, hogy a fajta a természet által megalkotott formájában éljen tovább.

Megőrizzük, amit elődeink ránk hagytak, s hogyha valaminek változni kell, az a természetéből fakadóan változzon, és ne azért, mert mi, emberek beavatkozunk.

- fogalmazott Nagy Géza. Az egyesület a tulajdonukban lévő bikákat térítésmentesen kihelyezi az egyes gazdaságokba. A szakértők tudják, hogy hol és milyen nőivarú állomány tartózkodik, és arra milyen vonalú bikák célszerűek annak érdekében, hogy a genetikai értékek ne vesszenek el. Így a gazdáknak nem kell bikát vásárolniuk, viszont biztosítva van a megfelelő genetika állomány. 

A szürke marha bika elég sokáig, 15-18 éves koráig nemzőképes, a tehenek pedig 18-20 évesen is ellenek még. Egy bika nagyságrendileg száz tehenet tud egy évben megtermékenyíteni, de ahol kevesebb tehén van, oda is kihelyez az egyesület bikát. A kihelyezésnél figyelni kell a bikák közti hierarchiaharcra, mert komoly gondok és sérülések is adódhatnak a versengésből.

A magyar szürke Európa legjobb húsának számított évszázadokon keresztül, több milliós állomány élt Magyarországon belőle, óriási exportcikk volt Ausztriába, Németországba. Ez a minőség a szigorúbb szabályozás miatt ismét elérhető lesz, de meg kell találni azt az utat, amellyel el is tudjuk juttatni a húst a vevőkhöz.

- vélekedett az egyesület elnöke. A szürke marha húsa a magas vastartalom miatt kicsit vörösesebb színű és ízében érvényesülnek a legeltetés során evett növények, gyógynövények ízei is.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
szürkemarha, magyar, marha, gazda, marhahús, minőség, egyesület, állomány, marhatartás, marhatenyésztés, marhaállomány, marhahúsfogyasztás, marhahús-fogyasztása, marhahústermelés,