Itt a franciák becslése: ennyi alma teremhet idén az országban

Itt a franciák becslése: ennyi alma teremhet idén az országban

agrarszektor.hu
Az Agreste augusztus 1-én kiadott prognózisa lefelé módosította a korábbi terméskilátásokat, így 1,55 millió tonnás francia almatermést valószínűsít, ami 3%-kal marad el az előző évi, 2023-as volumentől, de 5%-kal felülmúlja a 2019-2023 közötti időszak 5 éves átlagát. Érdekesség tovább, hogy még ez a csökkentett adatokkal dolgozó prognózis is jóval meghaladja a WAPA által az idei évre kiadott 1,46 millió tonnás becslést.

A 6 fő francia almatermesztő régió mindegyikében csökkentek a várható hozamok a júliusi előrejelzéshez képest, kivéve a Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) és kisebb mértékben az Auvergne-Rhône-Alpes régiót. Franciaországban az alma termőterülete (39,2 ezer hektár a fő körzetekben) nem változott jelentősen, az 1%-nál is kisebb mértékű csökkenés elsősorban Nouvelle-Aquitanie régiót érinti - írja a FruitVeb.

Occitanie régió 8 ezer hektáros termőterületével a nemzeti össztermés 25%-át adja, és a tavalyinál 3%-kal kisebb, 387,2 ezer tonnás volument valószínűsítenek az idei szezonra. Ennek oka, hogy Roussillon és Gard körzetekben erős gyümölcshullást tapasztaltak, különösen a Golden és a Gala fajtakörök esetében. A Garonne völgyében a Golden esetében számoltak be a tavalyihoz képest jelentősebb hozamcsökkenésről. Megjegyzendő azonban, hogy Occitanie régió idei termése még fentiekkel együtt is 10%-kal haladja majd meg az előző öt év átlagát. Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) körzet 9,3 ezer hektáros termőterületéről 320 ezer tonnás termést várnak, ami a 2023-as, kifejezetten gyenge hozamokat követően 8%-os volumennövekedést jelent. Ez a bővülés különösen Provence körzetében érzékelhető jól, de megjegyzendő, hogy az Alpok vidékén a prognosztizált növekedés bizonytalanabb lábakon áll, főleg az igen eltérő gyümölcsméretek miatt is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nouvelle Aquitaine régióban a tavalyi évhez képest 3%-kal, 6,7 ezer hektárra csökkent a termőterület, és a 2023-as jó terméshez (270 ezer tonna) képest idén kisebb hozamokkkal számolnak (különösen a Golden fajtakör esetében), így 245,7 ezer tonnás termés becsülhető. Limousin körzetében fagykárokról számoltak be, Aquitániában pedig a hűvös, csapadékos időjárási körülmények befolyásolták kedvezőtlenül a virágzást, így a terméshozamokat. Pays de la Loire régióban a fák terhelése a jó virágzást követően átlagosnak tekinthető, az időjárás viszonylag hűvös és csapadékos volt, így a tavalyi évhez hasonlóan idén is az átlagosnál későbbi szüret várható. Az 5,2 ezer hektáros termőterület a tavalyi évhez képest nem változott, de a nyári jégesők miatt 2024-re a tavalyinál 6%-kal kisebb, 251,4 ezer tonnás termést becsül az Agreste.

EZ IS ÉRDEKELHET

Auvergne-Rhône-Alpes tartományban a fák terhelése jó, és nem az aszály, hanem inkább a túl sok csapadék okozott gyümölcshullást, valamint jelentős betegség- és kártevőnyomással kellett számolni. A 3,3 ezer hektáros terőterületen a tavalyinál egy kicsit nagyobb, 99,8 ezer tonnás termésre számítanak. Centre-Val de Loire régióban még nagy a bizonytalanság a prognózisokat illetően: a Golden és a Gala fajták hozamai várhatóan csökkennek, míg a többi fajtánál jobb hozamok várhatók, de a betegség- és kártevőnyomás igen erős. Franciaország legkisebb termesztőkörzetében (1,9 ezer hektár) az előző évinél 2%-kal kisebb, 90,3 ezer tonnás termés valószínűsíthető. Az Agreste szeptember, október és november elején is készít majd regionális helyzetképet az idei almatermés alakulásáról.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?