Végzetes hiba a kertben: ezt rengetegen elrontják a rózsák gondozásakor

agrarszektor.hu2024. augusztus 27. 13:27

Nem mindenki tudja, mihez kezdjen az elhalt, elszáradt virágokkal a rózsabokron. Pedig a válasz nagyon egyszerű, ezeket minden esetben el kell távolítani a növényről, egyrészt mert így könnyebben terjedhetnek a különböző fertőzések, kórokozók a rózsán, másrészt azzal, hogy megszabadítjuk a már nem virágzó fejektől, rengeteg energiát adunk a növénynek az újabb virágok fejlesztéséhez. Mutatjuk, mire figyelj a rózsák gondozásakor. 

 

Tanulja meg a rózsák helyes elhalását, mivel a rózsabokorról az elhasznált virágok levágása a legjobb módja annak, hogy gazdagon virágozzon.

Szeretnéd tudni, hogy miért van az, hogy sokaknál folyamatosan virágoznak a rózsák a kertben? Nos, nincs nagy titok, mindössze az a fontos, hogy mindig időben távolítsd el a növényről az elhalt, elszáradt rózsafejeket. Ha ugyanis nem foglalkozol ezzel, könnyen lehet, hogy az a rózsa életébe, egészségébe kerülhet - írja a balconygardenweb.com. Ha rendszeresen eltávolítod az elszáradt bimbókat, akkor sokkal több virágzó rózsád lesz a kertben.

Most akkor levágjuk vagy ne vágjuk?

A haldokló, halvány színű virág nagyon könnyen terjeszthet fertőzéseket, főleg ha jön egy kisebb-nagyobb eső. Mindez gombás betegségekhez és végül az egész szár elhalásához vezethet. Ezért mindenképp érdemes levágni az elszáradt fejeket, különben a növény az energiáit ennek megmentésére fogja fordítani, ahelyett, hogy új virágokat nevelne. Röviden az úgynevezett „deadheading” segít megőrizni a rózsakert rendezett és jól karbantartott megjelenését.

Hogyan távolítsuk el a halott virágokat?

Mielőtt elkezdenéd az elszáradt fejek eltávolítását, két dologra lesz szükséged: kesztyűre a tüskék miatt, valamint egy jó metszőollóra. 

1. Elágazó, erősen virágzó rózsák

A sok elágazással rendelkező, erősen virágzó rózsák esetén óvatosan távolítsd el az egyes virágokat a szárról, vágd le őket metszőollóval. Vigyázz, az egészséges fejekben, illetve még fejlődő bimbókban nehogy kárt tégy! Ha egy elágazás minden virága sérült, akkor az alatta lévő első levelek felett vágd vissza a szárat.

2. Amikor csak egy bimbó nő a száron

Azokon a rózsákon, ahol csak egy virág található egy száron, sokkal könnyebb a dolgunk. Itt ugyanis egyszerűbb a metszés, mert csak egy bimbót kell levágnunk a szárról. Arra mindig ügyeljünk, hogy legalább két levelet hagyjuk a növényen a vágás alatt, hogy a szár egészségesen tudjon tovább fejlődni.

3. Futórózsák

A futórózsák hosszú, rugalmas szárral rendelkeznek, amelyeket érdemes rácsra vagy valamilyen keretre futtatnunk. Lényegesen kisebb bimbókat növesztenek, de egész nyáron és ősszel virágoznak. Az évente csak egyszer virágzó fajtáknál kevésbé fontos, hogy eltávolítsuk az elhalt bimbókat, hiszen a következő szezonig úgysem hoznak újat. Érdemes megvárni a virágzás végét és akkor levágni a virágokat. Ugyanakkor a többször virágzó fajták fontos a rendszeres metszés, hiszen ezzel segíthetjük a rendszeres virágzást. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
betegség, fertőzés, növény, virág, kert, kiskert, metszőolló, virágzás, rózsa, virágzó, virágok, rózsatermesztés,