Drágul a kukorica, csökken a búza ára

agrarszektor.hu2024. augusztus 29. 13:28

Kismértékben emelkedett a malmi búza és a kukorica ára is őszi szállításra vonatkoztatva Párizsban, a tőzsdét ugyanakkor a hazai piacon egyelőre csak a kukorica követi. Míg a tengeri ára az AKI PÁIR szerint szinte hajszálra megegyezik a tőzsdei árral, a búza esetében ellentétes folyamatot látunk a magyar piacon. Érdekes az is, hogy itthon az idei évben ritkább malmi búza ára csökkent, míg a bőségesen rendelkezésre álló takarmánybúza ára nőtt – igaz, az elmozdulás ideiglenesnek tűnik és egyelőre nem jelentős mértékű.

A márciusi szállítású kukorica ennél is magasabb áron mozog, 202 eurón, a 2025-ös év további részében pedig – egészen az új termésig – a 208 eurót is meghaladja a termény ára.

16 százalékkal drágább, mint tavaly

Mindez emelkedést jelent az elmúlt hetek számaihoz képest, augusztus közepén ugyanis 190 alá is benézett a tengeri tőzsdei ára. A nyár korábbi részében ugyanakkor lényegesen magasabb árakat is láthattunk, júliusban még 220 euró felett volt a kukoricaár. A mostani ár 16 százalékkal magasabb, mint egy éve ilyenkor.

Az óvatos emelkedés hátterében minden bizonnyal a gyengébb európai termésvárakozások állnak – igaz, a nyár elején még jó termést árazott a piac, mégis magasabb árszinteket tartottak a szereplők reálisnak.

A búza egyelőre nem hallgat a tőzsdére

A tőzsde kismértékben eltérően árazza a búzát, szeptemberi szállításra 197 euró felett, decemberre viszont már 212 euróért fogadnak kötéseket Párizsban a malmi búza esetében. Ezen kategória esetében szintén van némi emelkedés augusztus közepe óta, nyáron azonban ennél lényegesen magasabbra taksálták a malmi búzát, májusban pedig a 250 eurót is elérte az ára.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gabona, búza, kukorica, árutőzsde, gabonaár, terménypiac, terményár, búza ára, gabonaárak, kukorica ára,