Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.29. csütörtök

agrarszektor.hu2024. augusztus 29. 07:45

Napos időben lesz részünk kevés gomoly- és fátyolfelhővel, legfeljebb a nyugati megyékben, illetve északkeleten néhány helyen helyen alakulhat ki zápor, esetleg zivatar - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.08.29.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.08.29.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.08.29.) napon.

2024.08.29. csütörtök: Napos időben lesz részünk kevés gomoly- és fátyolfelhővel, legfeljebb a nyugati megyékben, illetve északkeleten néhány helyen helyen alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Az északkeleti, keleti szél a Dunától keletre megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között alakul.
Késő estére 22 és 29 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Front nincs, de az ország nagy részén folytatódó kánikula változatlanul tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg.

A következő napon várható időjárás

2024.08.30 péntek: Napos, általában száraz idő várható néhol kevés gomolyfelhővel, legfeljebb egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő. Az északi, északkeleti szél többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között valószínű.

Friss híreink:

Nincs idő várni, cselekedni kell a magyar mezőgazdaságban

Az elmúlt időszakban nagyon jelentős átalakulások zajlottak a magyar agrár felsőoktatásban, ami elengedhetetlennek bizonyult, hiszen nagyon szétaprózódott volt a rendszer. Ezen változtatni kellett, és sikerült is. Van olyan agrár felsőoktatási intézmény, amely zászlóshajója az agrárképzéseknek, egyben egy olyan agrártudományi központtá vált, amely a mezőgazdaság hazai fejlesztését a háttérországát is tudja biztosítani - mondta lapunknak Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora, aki az idei Portfolio Agrárszektor Konferencián is részt vesz majd Siófokon, ahol többek között ezzel a témával is foglalkozni fog.

Hogyan tovább? – sürgősen át kell gondolni a növénytermesztést itthon

A klímaváltozás, a piaci viszonyok és a költségek, a finanszírozás valamint a terményárak változása is abba az irányba hat, hogy a szántóföldi növénytermesztők mihamarabb átgondolják a jelenlegi termelési gyakorlataikat, változtatás nélkül ugyanis nem lehet talpon maradni – mondták el az Agrárszektornak a témában nyilatkozó szakértők. Ahol öntözni lehet, ott minél előbb meg kell oldani ezt, mert óriási előnyt jelent a termelésben, ahol viszont nem, ott a helyspecifikus gazdálkodás, és a jelenlegi gyakorlat megváltoztatása lehet célravezető. A tenyészidő rövidítése, a tőszám csökkentése és az eltérő képességű táblák eltérő kezelése rejt még magában tartalékokat, valamint nem szabad lemondani az alternatív fajok és fajták kipróbálásáról sem.

Zuhan a termelők száma idehaza és Európában is

Nem a legjobb időszakát éli az agrárium világszerte, így az Európai Unióban sincs ez másként. A szélsőséges időjárási viszonyok, az orosz-ukrán háború okozta nehézségek, munkaerőhiány, a különböző járványveszélyek is mind-mind nehezítik a mindennapi gazdálkodást. Ezért nem meglepő, de annál fájdalmasabb tény, hogy 2010-óta a hazai gazdaságok száma lényegesen lecsökkent és a mezőgazdaságban foglalkoztatottak számában is évről-évre jelentős csökkenés mutatkozik. Az Eurostat új adatkereső szolgáltatásának segítségével betekintést nyerhetünk, összehasonlíthatjuk a rendelkezésre álló, Európai mezőgazdaságot érintő adatokat.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ennyi volt, tényleg betiltanák a lakáskiadást Budapesten: borul az ingatlanpiac, ha meglépik?

Barcelonában az egész városban szabadulnának a turistalakásoktól és most úgy tűnik a budapesti kerületek között Terézvárosban is betilthatják az Airbnb-lakásbérlést. 2020-ban az Airbnb-törvény elfogadása után a fővárosi kerületek falakba ütköztek és egyik városrészben sem történt komoly változás. Az Airbnb biznisz tündököl és évről évre egyre több ingatlanal bővül a kínálat, azonban az állandó lakók türelme is a végéhez közeledik. Terézvárosban egy lakossági felmérés dönthet szeptemberben az Airbnb sorsáról. A szakértők szerint egy teljes tiltás megnyithatja a kapukat a szektorban a feketézés előtt. Az önkormányzatot kérdeztük a tervekről és ingatlanszakértőkkel beszéltünk arról, hogy végleg bedönheti-e az ingatlanpiacot a korlátozás.

Vidéki kutyások is vagyonokat költenek rá: ilyen extrákat kapnak a pénzükért!

Egyre több kutyatulajdonos választja a kutyapanziókat, amikor elutazik vagy hosszabb időre távol van otthonról. Ezek a panziók széles választékot kínálnak azoknak, akik biztonságos és gondoskodó környezetet szeretnének biztosítani kutyájuknak távollétükben. Felkerestünk több helyet, hogy részletesebben megismerjük kínálatukat és megosszák velünk tapasztalataikat.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,