2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Te is vettél ilyen cserepes fűszernövényt a boltban? Akkor ezt tudnod kell

Te is vettél ilyen cserepes fűszernövényt a boltban? Akkor ezt tudnod kell

agrarszektor.hu
A Szupermenta program legfrissebb terméktesztjén cserepes mentákat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A tíz, közvetlen fogyasztásra szánt fűszernövény között a bors- és fodormenta mellett különböző aromával rendelkező, nemesített változatok is szerepeltek. A termékteszt megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis minden menta megfelelt a követelményeknek.

A Szupermenta jubileumi, tizedik évében a cserepes menták tesztjére is sor került - írja közleményében a Nébih. A menta fűszer- és gyógynövényként egyaránt ismert: jellegzetes aromájának, valamint jótékony hatásainak köszönhetően nagy népszerűségnek örvend. A Szupermenta legfrissebb tesztjén összesen tíz, közvetlen fogyasztásra szánt cserepes mentát vizsgáltak meg. A nyolc magyar és két olasz származású növényt két hazai termelőtől, valamint egy kertészetből és egy nagyobb kereskedelmi egységből gyűjtötték össze a szakemberek. Fajtájukat tekintve a jól ismert bors- és fodormenta mellett nemesített változatok is helyet kaptak az összehasonlító vizsgálatban, így egy-egy alma, citrom, csoki, marokkói, narancs és rágó mentát is teszteltek.

A Nébih laboratóriumában a szakemberek ellenőrizték a növényvédőszer-maradék és a nehézfémek esetleges jelenlétét, ugyanis ezekből kiderül, ha nem megfelelő körülmények között termesztették a növényeket. A mentákban lévő mikro- és makroelemeket szintén vizsgálták. Megnyugtató eredmények születtek: a laboratóriumi mérések alapján a szakemberek mindent rendben találtak.

A cserepes menták jelölésvizsgálata sem maradhatott el. Tekintettel arra, hogy közvetlen fogyasztásra szánt termékekről van szó, a felügyelők ellenőrizték a menták nyomonkövethetőségét és a kötelező jelölések, például a származási ország feltüntetését. Az ellenőrök ebből a szempontból szintén megfelelőnek találták a fűszernövényeket. A Szupermenta-tesztek népszerű mozzanata a kedveltségi vizsgálat, melyen szakértő és laikus kóstolók pontozzák a termékeket. A résztvevők értékelése alapján az első három helyezett menta mindegyike az Iván Virág Kft. termékei közül került ki. A dobogó legfelső fokára a Rágó Menta „állhatott”, második lett a Fodor Menta, harmadikként pedig a Narancs Menta végzett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?