Itt az új szabályozás, ami óriási változást hozhat a magyar borpiacon

Itt az új szabályozás, ami óriási változást hozhat a magyar borpiacon

agrarszektor.hu
A borászati ágazat számára kiemelt fontosságú, hogy alkalmazkodjon a változásokhoz, és folyamatosan fejlessze technológiai eszköztárát - mondta dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára az Év Pincészetének díjátadó ünnepségen, Villányban.

Az új borjogi szabályok és agrártámogatások révén a borászoknak lehetőségük nyílik arra, hogy megerősítsék pozíciójukat a nemzetközi piacon. Dr. Nobilis Márton kitér arra, hogy az éghajlatváltozás következményei egyre inkább érezhetők, a hosszan tartó aszályok és a hőhullámok, egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a termelőkre. Ezek az időjárási anomáliák nemcsak a termés mennyiségére, hanem a szőlő minőségére is hatással vannak, és újfajta megközelítéseket követelnek meg az ágazat szereplőitől - írja az Agrárminisztérium közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, az aszályos időszak ellenére a termés mennyisége várhatóan magasabb lesz a tavalyi esztendőhöz képest, és mind a mennyiség, mind a minőség tekintetében jó termésre számíthatunk az idei évben. A szakmaközi szervezetek és a nagy felvásárlók is bizakodóak, és az előzetes adatok alapján keresletnövekedés várható a szőlő iránt. Az államtitkár rámutatott, hogy bár az ágazat szereplői bizakodva tekintenek a jövőbe, tisztában vannak azzal, hogy az éghajlatváltozás hosszú távon új kihívások elé állítja őket. Kiemelte, hogy ehhez a kormány minden segítséget megad, ezért az új KAP Stratégiai Terv I. pillére keretében elindított Szőlő bor ágazati programban, a 2024-2027 közötti időszakban összesen 111,9 millió eurós keret áll rendelkezésre különböző programok megvalósítására.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek közé tartozik a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatása, amely a világörökségi területeken akár 75%-os intenzitással igényelhető. Emellett a borászati beruházásokra is elérhetőek pályázatok, amelyek keretében például borászati gépek és technológiai berendezések beszerzése támogatható. Ismertette, hogy a borászati beruházások célja a szőlőfeldolgozás és a borkészítés hatékonyságának javítása, valamint az innováció elősegítése. Ennek érdekében új technológiák és eljárások bevezetésére törekszenek, amelyek hozzájárulhatnak új piacok kialakításához és a termelési hatékonyság növeléséhez.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?