Meghosszabbították a hőségriasztást, még nem lélegezhetünk fel

MTI2024. augusztus 30. 12:27

Meghosszabbítják a hatóságok a korábban kiadott másodfokú hőségriasztást; az országos tisztifőorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján az augusztus 24-én, szombaton 00.00 órától kiadott hőségriasztást szeptember 5-én, csütörtökön 24.00 óráig meghosszabbítja az ország egész területére. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-hez eljuttatott közös közleményében megemlítette: utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberre is kitartott a hőség. Kiemelték, fontos, hogy továbbra is kellő figyelmet fordítson mindenki a tartós meleg elleni óvintézkedésekre.

Azt írták, az iskolakezdés mindig mozgalmas időszak, azonban a kánikulában is figyelni kell arra, hogy a diákoknak is a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre, ásványianyag- és vitaminbevitelre van szükségük. Mindig legyen náluk folyadék, mert hőség idején akkor is inniuk kell, amikor nem érzik magukat szomjasnak. A melegben nem javasolt cukros, szénsavas üdítők fogyasztása; a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége. Érdemes könnyű, világos színű, laza, jól szellőző ruhadarabokat választani nekik.

Kitértek arra, hogy a magas hőmérséklet életkortól függetlenül megviseli az egészségesek szervezetét is, de különösen veszélyeztetettek az újszülöttek, a kisgyermekek, az idős emberek, a túlsúllyal élők, továbbá magasabb kockázatnak vannak kitéve a várandós és a változókorban lévő nők a hormonális változásaik miatt. Szintén fontos, hogy a kánikulában az idősek már kisebb rosszullét esetén is forduljanak háziorvoshoz a súlyosabb állapotok kialakulásának megelőzéséért. A vérnyomást a melegben gyakrabban kell ellenőrizni: a meleg értágító hatása miatt szükség lehet a gyógyszeradag csökkentésére, ha a vérnyomással kapcsolatos panaszok jelentkeznek - írták.

A változókorban a panaszok mérsékelhetők a megfelelő életmódbeli szokások kialakításával: egészséges táplálkozással (sok friss zöldség, gyümölcs), bőséges folyadékbevitellel (körülbelül 3 liter naponta), rendszeres testmozgással a kora reggeli vagy esti órákban. Az egészséges, fiatal felnőtteknek is fokozott figyelmet kell fordítania arra, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott.

A szeptemberi megerősödő forgalomban az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással van a nagy meleg. A saját egészségünk megóvása mellett figyeljünk oda másokra is: különösen az óvodák, iskolák környékén, vigyázzunk továbbá az idős rokonokra, szomszédokra, ismerősökre - kérték. A tartós meleg nemcsak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli. Gondoskodni kell folyamatos ivóvízellátásukról, hűtésükről, árnyékos helyen történő elhelyezésükről, zárt helyiségben tartózkodásuk esetén pedig annak szellőztetéséről.

Kiemelték, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, tehát tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.  A melegben gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid miatt is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki - írták a közleményben.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
egészség, időjárás, hőmérséklet, hőség, meleg, szeptember, melegedés, emberek, hőségriasztás, tűzgyújtási-tilalom, vízfogyasztás,