Megvan, ki válthatja Győrffy Balázst az Agrárkamarában

agrarszektor.hu2024. augusztus 30. 08:46

A HVG értesülése szerint az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölték a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöki posztjára, miután Győrffy Balázs a múlt héten mindenposztjáról lemondott. A javaslatról szeptember 13-án döntenek. 

Ahogy azt korábban az Agrárszektor is megírta, az eddigi elnök, Győrffy Balázs ellen súlyos testi sértés bűntette, illetve más bűncselekmény miatt is indult eljárás, miután egy budapesti szórakozóhelyen ittas állapotban megütött egy nőt. Papp Zsolt 4 éve dolgozik az Agrárminisztérium kötelékében, a vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős államtitkár. Az államtitkár másik fontos pozíciója: a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségénél (MAGOSZ) az Ifjú Gazda Tagozat elnöke. Az Agrárkamara küldöttgyűlésében az egyik jelölőszervezet a MAGOSZ, és ebből a szervezetből kerül ki a küldöttek nagy része, vagyis az elnökválasztáskor övék a meghatározó szerep - írja a HVG.

Papp Zsolt augusztus 30-án vesz részt a MAGOSZ debreceni konferenciáján, amelyen a generációváltásról lesz szó. Ez kulcsfontosságú a következő időszakban és az agrárium szakemberei arra számítanak, hogy a kamarának továbbra is a családi gazdaságok támogatása lesz az elsődleges szempont. Győrffy európai parlamenti vagyonnyilatkozata szerint a kamara vezetői pozícióiért havonta 2 945 570 forint járt.

Győrffy Balázs helyére nem csak az Agrárkamarában kell utódot választani, az európai parlamenti képviselő pozíciót is be kell tölteni valakinek. Hazánkban az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló 2003-as törvény azt mondja ki, hogy a képviselő megbízatásának megszűnése esetén a mandátumot - a listán eredetileg is szereplő jelöltek közül - a párt által megnevezett, ennek hiányában pedig a listán soron következő jelölt szerzi meg.

A soron következő helyen Bólya Boglárka szerepelt, így ő a legesélyesebb arra, hogy kiküldjék Brüsszelbe. Bólya jelenleg az Európai Uniós Ügyek Minisztériumában miniszteri biztos, és a 2024-es magyar EU-elnökség előkészítéséért felel. Korábban dolgozott már az Európai Parlamentben, illetve 2017 és 2019 között az EP elnökének jogi tanácsadója volt.

Címlapkép forrása: Agrárszektor
Címkék:
államtitkár, agrárkamara, magosz, magyar, európai-unió, lemondás, győrffy, elnök, képviselő, győrffy balázs,