Olyan méh jelent meg Európában, ami nagy bajt okozhat: Ázsiából érkezett

agrarszektor.hu2024. augusztus 30. 17:32

Megjelent Európában a vörös törpeméh, ami riadalmat keltett a méhészek és a természetvédők körében egyarán - számolt be a The Guardain. A szakemberek attól tartanak, hogy az új faj ki fogja szorítani az őshonos méhpopulációkat - írja cikkében a Portfolio.

Az Apis florea megjelenése Dave Goulson, a Sussexi Egyetem biológiaprofesszora szerint aggasztó. Véleménye szerint a megjelenésük azt jelenti, hogy fel fogják venni a versenyt a virágporért az őshonos beporzókkal, ráadásul az európai méhek már így is több szempontból visszaszorulóban vannak. Gondot jelent az is, hogy ezek az új fajok újabb betegségek hordozói is lehetnek.A vörös törpeméhek lassan terjeszkedtek Ázsiától a Közel-Keletig, majd ezt követően Észak-Afrikáig.

Ha ez Máltán van, akkor ez az első olyan méh előfordulása Európában, amely nem a nyugati kaptárméh, az Apis mellifera

– mondta Francis Ratnieks brit entomológus, a Sussexi Egyetem méhészeti professzor emeritusa.

Több mint 2000 méhből álló kolóniát fedeztek fel a szigeten és a DNS minták alapján bebizonyosodott, hogy az invazív faj egyedeiről van szó. Az észlelés Birżebbuġa kikötőhöz közelre tehető, amely arra enged következtetni, hogy a méhek kereskedelmi hajón keresztül érkezhettek. A kutatók szerint a vörös törpeméh megjelenése egy újabb bizonyítéka annak, hogy az éghajlatváltozás miatt melegedő klíma új fajok megjelenéséhez vezet. A máltai falbukkanás azt jelenti, hogy mindössze néhány évre lehetnek attól, hogy a kontinentális Európában is megjelenjenek. A terjedés ellen védekezni nem nagyon lehet, viszont megfékezés érdekében az összes észlelt kolóniát a szakembereknek meg kell semmisíteni

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
méhészet, klíma, méh, méhek, őshonos, éghajlatváltozás, megjelenés, faj, fajok, invazív,