Tájékoztatást adott ki az Államkincstár, ezt jó, ha minden gazda tudja

agrarszektor.hu2024. augusztus 30. 14:28

A 2023. évi kérelmek elemzése során észlelt, gyakorinak mondható meg nem felelések alapján a MÁK tájékoztatót adott ki az ültetvények tőszámbeállottságát illetően. Ezen problémák alapvetően az Alapjövedelem támogatáson (BISS) felül az alábbi intézkedéseket érintették.

  • A termeléshez kötött extenzív és intenzív gyümölcstermesztés támogatás
  • VP4-10.1.1.-21 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG)
  • VP4-11.1-11.2 -18 Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (ÖKO 2018)
  • VP4-11.1-11.2 - 21 Ökológiai gazdálkodásra történőáttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (ÖKO 2021)

Az Alapjövedelem támogatás szempontjából alapelvárás, hogy az ültetvények esetében a térállásból számított hektáronkénti tőszámot alapul véve a hiányzó, kiszáradt vagy más okból termőképtelenné vált egyedek aránya nem haladhatja meg a 30%-ot. Ha ezt meghaladó, úgy a terület támogatásra nem jogosult - olvasható a NAK oldalán.

Az alábbi támogatások pedig a fentieken túli elvárásokat fogalmaznak meg:

Az extenzív és intenzív gyümölcstermesztés termeléshez kötött támogatás esetében hármas feltételt sorol fel a jogszabály az ültetvények maximális életkorára, a fix, telepített öntözőberendezés meglétére, illetve a tőszámbeállottságra vonatkozóan. Az ültetvénynek a három feltételből minimum kettőnek meg kell felelnie. Amennyiben az ültetvény meghaladja a rendelet szerinti maximális életkort, vagy az nem rendelkezik fix, telepített öntözőrendszerrel, akkor a terméshozatalra képes egyedek tőszámbeállottságának el kell, hogy érje a 85%-os szintet.

Az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG), illetve az ökológiai gazdálkodás (ÖKO) támogatására irányuló intézkedések esetében a fa-, illetve tőkehiány a 15%-ot nem haladhatja meg. Amelyik táblán a hiányzó egyedek aránya mégis meghaladná a 15%-ot, ott a tábla után az adott évben nem kap támogatást a kérelmező.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, agrár, gazdálkodás, ökológiai-gazdálkodás, ültetvény, gyümölcstermelés, tőszám, ökológiai-termelés, gyümölcstermelő, ökológiai-gazdaság, ökológia,