Nagy István: versenyképes állattartásra van szükség

agrarszektor.hu2024. augusztus 31. 19:11

Kiemelt cél az állattartó gazdaságok versenyképességének javítása és fejlesztése, valamint a védett őshonos és veszélyeztetett állatfajták fennmaradásának támogatása - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a VII. Magyar Szürke Szarvasmarha a Kárpát-medencében Nemzetközi Konferencián, szombaton, a Hortobágyon.

A konferencián a tárcavezető a magyar állattenyésztés szimbólumának nevezte a magyar szürkét. Kifejtette, az agrártárca a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben továbbra is fenntartja az állattenyésztés kiemelt támogatását. A lehetőségek közül az egyik a beruházási támogatásokat érinti. Hozzátette:

A támogatás nemcsak új épületek létesítésére, de eszközbeszerzésre, technológiai fejlesztésre is igényelhető. A kérelmeket az érintettek szeptember 17-től, illetve október 15-től tudják beadni.

Újabb pályázat is várható

Nagy István beszédében kitért a génmegőrzésre és az állatjóléti támogatásokra is. A veszélyeztetett mezőgazdasági és a fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták megőrzéséhez kapcsolódó tevékenység támogatására, a húsmarha – köztük a magyar szürke szarvasmarha – állományok tartási, takarmányozási és higiéniai körülményeinek javítására és az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem támogatására kiírt pályázatok már elbírálás alatt állnak.

Ez a pályázat – a korábbi támogatáshoz hasonlóan – kifejezetten az alacsony létszámmal rendelkező védett őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták állományának in situ feltételek közötti fenntartását segíti − fűzte hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
állattenyésztés, szürkemarha, pályázat, pályázatok, marha, állattartás, magyar-szürke, nagy istván,