Nincs remény: marad a hőség

MTI2024. augusztus 31. 16:59

Kettészakadt Európa időjárása – derül ki a Hungaromet jelentéséből. Míg Skandinávia, a Benelux államok, valamint Németország északi része hidegfronttól hűl le, addig a kontinens nagyobb részén a nyárias anticiklon uralkodik. Magyarországon sem lesz érdemi változás: jobbára marad a kánikula.

A Skandinávia felett örvénylő ciklon hidegfrontja meghozta a lehűlést a Benelux államokban, Dániában, Németország északnyugati és Svédország déli részein - az említett területektől északra és nyugatra jellemzően 25 fok alatt alakul a maximum-hőmérséklet. Az említett front miatt Finnországban több helyen kiadós eső volt az elmúlt 24 órában.

Európa nagy részén nyárias az idő

Ezzel szemben Európa nagyobb részén továbbra is anticiklonális hatások érvényesülnek, a jellemzően napos, száraz idő mellett sokfelé kitart a hőség. Változékony, záporokkal és zivatarokkal tarkított időjárás a Fekete-tenger környékén egy hidegörvény miatt van. Ezen kívül főként Spanyolországban fordulnak elő zivatarok, ahol néhol kiadós mennyiség hullik.

Szél és kis csapadék lehet, de a nyár marad

Idehaza szombaton és vasárnap is napos idő várható kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Szombaton néhány zápor, esetleg egy-egy zivatar kialakulása nem kizárt, éjszaka és vasárnap csapadék nem várható. Az északkeleti szél az Alföldön megélénkülhet.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
klímaváltozás, kánikula, hőség, hőségriadó, klímavészhelyzet, napsütés-kánikula, klímaválság,