Terjed a fertőzés: új helyen bukkant fel a vírus

agrarszektor.hu2024. augusztus 31. 15:58

Az Egyesült Államok első számú tejtermelő államában, Kaliforniában három tejgazdaság teheneit pozitívan tesztelték madárinfluenzára - közölte pénteken az állam mezőgazdasági minisztériuma a Reuters szerint.

Egyelőre csak elővigyázatosság kell

Az, hogy a vírus a madarakról a tehenekre ugrott, felerősítette az aggodalmakat, hogy az emberekre is átterjedhet. A szövetségi tisztviselők szerint a madárinfluenza alacsony kockázatot jelent a lakosságra nézve, és a pasztőrözés inaktiválja a vírust a tejben.

Kaliforniában nem erősítettek meg emberi megbetegedést, közölte a kaliforniai Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium közleményében. A fertőzött tehénállományok, amelyek az állam Központi Völgyének régiójában találhatók, augusztus 25-én kezdtek tüneteket mutatni - áll a közleményben.

"Nehéz időszak ez a tejtermelőink számára, tekintettel a gazdasági kihívásokra, amelyekkel szembe kell nézniük" - mondta Karen Ross, Kalifornia mezőgazdasági minisztere.

Elrendelték a karantént

A fertőzött telepeket karantén alá helyezték - közölte az állami mezőgazdasági minisztérium. A beteg teheneket elkülönítették és kezelik a gazdaságokban, míg az egészséges teheneknek engedélyezték a pasztőrözésre szánt tej további szállítását - közölte a minisztérium.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium korábban közölte, hogy vizsgálatokat végez a kaliforniai esetek megerősítésére. Az USDA közölte, hogy szoros kapcsolatban áll a kaliforniai Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztériummal a vírus megfékezésére irányuló erőfeszítések részeként.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
usa, madárinfluenza, amerikai-egyesült-Államok, állategészségügy, tehenek, tehenészet, kalifornia, állategészség, állatbetegségek, állatbetegség, tejelő-tehén, tejelőszarvasmarha-telep,